SPORT News: Vitamina D şi exerciţiile fizice

Suplimentarea vitaminei D poate îmbunătăţi performanţele la sala de sport şi minimiza riscul de boli de inimă. Secretul menţinerii tinereţii creierului ar putea sta în exerciţii fizice.
24.12.2015
SPORT News: Vitamina D şi exerciţiile fizice

Vitamina sportivilor

Suplimentarea vitaminei D poate îmbunătăţi performanţele la sala de sport şi minimiza riscul de boli de inimă, conform unui studiu prezentat la o conferinţă a Societăţii anuale de Endocrinologie, la Edinburgh, Scoţia. Vitamina D ajută la păstrarea în limite normale a nivelurilor de calciu şi fosfaţi în sânge şi este esenţială pentru formarea oaselor şi a dinţilor.

Sursele de vitamina D includ: peşti graşi, ouă, dar este greu să asiguri aportul de vitamina D doar din alimentaţie. Vitamina D se generează atunci când stăm la soare. Studii anterioare precizează că vitamina D poate bloca acţiunea unei enzime (11- βHSD1) responsabilă pentru producerea hormonului stresului – cortizol. Un nivel prea mare al cortizolului creşte tensiunea arterială, stimulează reţinerea de apă în organism. 

Trup activ, minte activă

Secretul menţinerii tinereţii creierului ar putea sta în exerciţii fizice. S-a observat în repetate rânduri că persoanele active, care au dat importanţă sportului reuşesc să rămână sprintene şi din punct de vedere al gândirii şi au o stare fizică bună. Însă până acum, nici un studiu nu a relevant legătura directă între starea mentală şi activitatea fizică.

De curând, însă a fost publicat un raport în jurnalul NeuroImage semnat de dr. japonez Hideaki Soya ce a arătat pentru prima dată directa legătură dintre activitatea creierului, funcţiile creierului şi mişcare – studiu s-a făcut pe un grup de bărbaţi japonezi în vârstă. S-a descoperit că bărbaţii ce practică sportul sunt mai activi şi din punct de vedere mental, decât cei sedentari.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi