Spălatul pe mâini, obiceiul care poate reduce răspândirea epidemiilor

Deşi pare un gest banal, spalatul pe mâini este o practică ideală pentru a ţine la distanţă infecţiile virale.
Spălatul pe mâini, obiceiul care poate reduce răspândirea epidemiilor
FOTO: shutterstock / Spălatul pe mâini, obiceiul care poate reduce epidemiile

Pentru a preveni infecţiile virale, medicii sugerează o igienă corespunzătoare, începând cu clasicul spălat pe mâini. Pentru că apar tot mai multe cazuri de coronavirus, acesta fiind un subiect de interes, specialiştii încearcă să ofere sfaturi în privinţa protejării sănătăţii şi, se pare că spălatul pe mâini ajută în acest context epidemic.

Un nou studiu explică de ce spălatul pe mâini este extrem de important şi cum poate ajuta la răspândirea virusurilor. Când vine vorba de prevenirea infecţiilor virale, în special cele care se răspândesc prin tuse şi strănut, spălatul pe mâini este prima măsură la care trebuie să ne gândim. Şi până şi acest obicei trebuie făcut corect, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează că trebuie să facem acest lucru frecvent, cu apă şi săpun deşi în continuare multe persoane se îndoiesc că acest obicei personal de bază poate avea vreun efect în contextul unei epidemii.

30% dintre persoane nu se spală pe mâini

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un număr tot mai mare de persoane nu se spală pe mâini atunci când folosesc toaleta. Mai exact, doar 70% se spală pe mâini după ce ies de la baie. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolii susţine că cea mai bună practică nu este aceea de a te spăla doar cu apă, ci şi cu săpun, pe care să-l aplici în palme, între degete, sub unghii şi pe mâini, iar procesul să ţină undeva la 20 de secunde înainte de a clăti mâinile. Următorul pas este să te ştergi pe un prosop curat, eventual de hârtie.

O igienă bună reduce răspândirea bolilor

Multe dintre studii au avut în vedere datele obţinute din aeroporturi, acestea fiind cele mai populate zone. Deşi se vorbeşte despre campanii de educare a publicului în privinţa igienei pentru a îmbunătăţi situaţia actuală, cel mai greu este să ajungi cu acest mesaj în aeroporturi. Dacă s-ar alege implementarea acestor campanii în 10 dintre cele mai importante aeroporturi, răspândirea infecţiilor s-ar reduce cu 37%, sugerează cercetările.

Recomandări:
Lecții gratuite de educație acvatică la Mamaia
Lecții gratuite de educație acvatică la Mamaia
Caz șocant în Israel! Un bebeluș s-a născut cu un embrion
Caz șocant în Israel! Un bebeluș s-a născut cu un embrion