Singurul vaccin pentru variola maimuței autorizat de Comisia Europeană. Este o urgență de sănătate publică de importanță internațională, potrivit OMS

28.07.2022
Singurul vaccin pentru variola maimuței autorizat de Comisia Europeană. Este o urgență de sănătate publică de importanță internațională, potrivit OMS
Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex realizat de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat recent Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie Reuters.

Comisia Europeană a luat decizia privind autorizarea vaccinului Imvanex la doar o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis cel mai înalt nivel al său de alertă, respectiv urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, din cauza răspândirii rapide a variolei maimuţei.

Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic, a declarat Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic.

Vaccinul acestei companii, singurul ser aprobat pentru prevenirea infectării cu variola maimuţei în Statele Unite şi Canada, fusese până acum autorizat în Europa doar pentru a combate variola umană. Însă Bavarian Nordic a furnizat deja mai multor ţări din UE doze cu vaccinul său Imvanex în timpul actualei epidemii de variola maimuţei în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de utilizare off-label.

Autorizarea este validă în toate ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au anunţat reprezentanţii companiei daneze.

Sursa foto: Shutterstock

Cum se transmite și ce simptome dă variola maimuței

Boala se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii apar la aproximativ 12 zile de la contractarea virusului și includ:

După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi, provocând mâncărimi intense. Ulterior, leziunile progresează spre pustule și vezicule care se pot vindeca în decurs de 3-4 săptămâni.

Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări: