Sindromul Guillain-Barre, un posibil efect advers al vaccinului Johnson & Johnson

FDA avertizează că în urma vaccinării cu Johnson & Johnson au fost sugerate creșteri de Sindromul Guillain-Barré, o reacție autoimună.
Sindromul Guillain-Barre, un posibil efect advers al vaccinului Johnson & Johnson
Foto: shutterstock

Sindromul Guillain-Barré este un efect advers extrem de rar cunoscut pentru apariția sa în urma altor infecții și vaccinării. Până acum au fost raportate 100 de persoane cu sindromul Guillain-Barré din 12.8 milioane de pacienți vaccinați cu singura doză de Johnson & Johnson. Experții în sănătate însă susțin că beneficiile acestui vaccin sunt cu mult peste aceste riscuri.

FDA avertizează că în urma vaccinării cu Johnson & Johnson au fost sugerate creșteri ale sindromului Guillain-Barré, o reacție autoimună în care sistemul imunitar atacă sistemul nervos. Până acum au fost raportate 100 de cazuri la 12.8 milioane de persoane vaccinate cu singura doză de vaccin J&J. Multe dintre cazuri au apărut în rândul bărbaților trecuți de vârsta de 50 de ani, la două săptămâni după vaccinare, dar s-au recuperat cu succes după ce au fost tratați în spital.

Persoanele care au un istoric cu sindromul Guillain-Barré și vor să se vaccineze împotriva COVID-19 ar trebui înainte să stea de vorbă cu medicul pentru că există alte două vaccinuri din care pot alege: Pfizer și Moderna.

Ce este Sindromul Guillain-Barré?

Sindromul Guillain-Barré este o reacție autoimună în care sistemul imunitar atacă sistemul nervos. Simptomele apar ca furnicături la picioare și senzație de înțepături, care ulterior se resimt în tot corpul. În cele mai rare cazuri poate cauza paralizia. Un alt semn al GBS este pierderea reflexelor, care de cele mai multe ori sunt testate de un medic neurolog. Acest sindrom poate apărea și ca efect advers al infecțiilor gastrointestinale, gripei și altor infecții respiratorii, dar și în  urma vaccinării antigripale, de exemplu.

Anual, aproximativ 3.000-6.000 de pacienți dezvoltă sindromul Guillain-Barré.

Care este legătura cu vaccinul Johnson & Johnson?

În urma unui studiu clinic două persoane s-au confruntat cu sindromul Guillain-Barré în urma vaccinării cu Johnson & Johnson. Unul dintre pacienți a primit o injectare placebo, în timp ce al doilea a primit un vaccin activ. Cercetătorii susțin că nu există suficiente dovezi pentru a determina relația cauzală dintre cele două. Până acum, au fost raportate 100 de cazuri la 12.8 milioane de persoane vaccinate, iar majoritatea sunt bărbați trecuți de 50 de ani. Boala a apărut la două săptămâni de la vaccinare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee