Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii

30.10.2020

 Pacienții care experimentează mai mult de cinci dintre simptomele COVID-19 în prima săptămână de la infectare au mai multe șanse să se lupte mai mult timp cu boala, potrivit unui nou studiu. Anumite simptome, precum – oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare – ar fi semne timpurii că pacientul nu s-ar recupera rapid. Vârsta, sexul și IMC (Indicele de masă corporală) ar putea juca, de asemenea, un rol.

Pacienții care dezvoltă o formă de COVID-19 ce durează mai multe săptămâni sau luni ar putea avea anumite simptome specifice la debutul infecției, care prevestesc că urmează o luptă prelungită cu virusul, potrivit studiului. Specialiștii numesc acest tip de boală „COVID-lung”.

Aceste persoane sunt greu de studiat deoarece deseori sunt detectați cu întârziere din cauza simptomelor anormale pentru debutul infecției (cel mai des, COVID-19 debutează cu febră n.r.). Unii dintre ei pot pur și simplu să nu raporteze aceste afecțiuni persistente, ceea ce face ca urmărirea evoluției bolii să fie și mai dificilă pentru cercetători.

O serie de studii preliminare au dezvăluit care sunt semnele timpurii că un pacient va experimenta o boală lungă.

Pacienții cu mai mult de cinci simptome în prima săptămână de COVID-19 au dezvoltat o formă de boală lungă

Un studiu recent de la King’s College London, care este încă în așteptarea de revizuire, a examinat mai mult de 4.000 de pacienți coronavirus în Suedia, Marea Britanie, și SUA, cerându-le să înregistreze simptomele într-o aplicație. Aproximativ 20% au spus că nu s-au simțit mai bine după patru săptămâni – pragul la care cercetătorii consideră un caz de COVID-lung. La opt săptămâni, aproximativ 190 de pacienți au raportat simptome persistente. Și până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți au spus că nu și-au revenit încă.

Pacienții care au experimentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală au avut semnificativ mai multe șanse să dezvolte COVID-lung, potrivit studiului. Acest lucru s-a aplicat indiferent de sex și vârstă.

Cercetătorii au descoperit că cele cinci simptome care au prezis cazurile de COVID-lung sunt: oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare. Această informații ar putea oferi indicii prețioase pentru viitoare tratamente pentru COVID-19.

Aproape 98% dintre pacienții cu COVID-lung au resimțit oboseală, în timp ce 91% au raportat durere de cap.

„Știm că oboseala este o componentă uriașă, așa că mă bucur foarte mult că cercetările lor au surprins acest lucru”, a declarat Natalie Lambert, profesor asociat de medicină la Universitatea Indiana, care nu a fost implicat în studiu, pentru Business Insider.

Vârsta, sexul și IMC în cazurile de COVID-lung

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de COVID-lung, în conformitate cu studiul King’s College, a fost vârsta. Aproximativ 22% dintre participanții cu vârste de la  70 de ani în sus au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Participanții cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) au fost, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta COVID-lung.

Deși sexul nu a fost un predictor la fel de puternic al unui caz de COVID-lung, femeile din grupele de vârstă mai tânără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decât bărbații. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au avut simptome pe termen lung, comparativ cu aproape 10% dintre bărbați.

 

 

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Cum scăpăm de scrâșnitul din dinți. 3 exerciții simple pentru bruxism
Recomandări: