Setul de 7 simptome care, cel mai probabil, înseamnă că ai COVID. Semnele care pot prezice că testul va ieși pozitiv

29.09.2021
Setul de 7 simptome care, cel mai probabil, înseamnă că ai COVID. Semnele care pot prezice că testul va ieși pozitiv
Simptomele care pot prezice dacă testul COVID va ieși pozitiv/ FOTO: Shutterstock

Cercetătorii au făcut progrese în ceea ce privește simptomele specifice COVID-19. Ei au descoperit că un set de 7 simptome, apărute împreună, ar putea ajuta la detecția mai eficientă a cazurilor de coronavirus, potrivit unui studiu recent.

Astfel dacă te confrunți cu pierderea sau modificarea mirosului, pierderea sau modificarea gustului, febră, tuse apărută brusc și persistentă, frisoane, pierderea apetitului și dureri musculare, sunt șanse mari să suferi de COVID.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea sunt simptomele predictive ale infecției cu SARS-CoV-2, potrivit unu studiu publicat în PLOS Medicine.

Detectarea rapidă a infecțiilor cu coronavirus este un factor cheie pentru un control cât mai eficient a răspândirii virusului, scriu oamenii de știință.

Atunci când capacitatea de testare este limitată, e important ca testele să fie folosite în cel mai eficient mod, mai exact în cazul în care simptomele corespund cel mai bine cu COVID-19.

Cercetătorii au cules date de la peste un milion de bolnavi de COVID

În cel mai recent studiu, experții au prelevat probe din gât și nas a 1.147.345 de persoane confirmate cu coronavirus cu vârste diferite, începând de la 5 ani, în intervalul iunie 2020 și ianuarie 2021.

Participanții au fost rugați să descrie simptomele pe care le-au avut înainte de a fi testați.

În urma analizei datelor de la bolnavi, cercetătorii au ajuns la concluzia că 7 simptome pot prezice dacă testul PCR va ieși pozitiv: pierderea sau modificarea mirosului, pierderea sau modificarea gustului, febră, tuse apărută brusc și persistentă, frisoane, pierderea apetitului și dureri musculare.

Analiza arată că testarea persoanelor cu cel puțin unul din aceste simptome rezultă într-o predictibilitate de până la 74% ca pacientul să fie pozitiv.

Persoanele care au toate cele 7 simptome reprezintă 30-40% din pacienții simptomatici din Anglia eligibili pentru test. Dacă ar testa toate persoanele eligibile, acest lucru ar presupune o detecție de 70-75% a cazurilor pozitive.

Aceste descoperiri ar putea contribuit în eficientizarea testării pentru COVID-19 și astfel la încetinirea răspândirii virusului responsabil de pandemie.

De asemenea, trebuie specificat că în perioada în care s-au prelevat probe, varianta Delta nu ajunsese încă în Anglia, astfel că simptomele se referă, cel mai probabil, la variantele inițiale ale coronavirusului.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi