Septembrie – luna mondială a surdităţii

În perioada 1 – 30 septembrie, vor avea loc numeroase campanii de conştientizare a importanţei auzului, ca urmare a celebrării Ziua Internaţională a Surdităţii, marcată an de an în ultima duminică a lunii septembrie.
04.09.2013
Septembrie - luna mondială a surdităţii

În perioada 1 – 30 septembrie, vor avea loc numeroase campanii de conştientizare a importanţei auzului, ca urmare a celebrării Ziua Internaţională a Surdităţii, marcată an de an în ultima duminică a lunii septembrie.

Pierderea auzului este o afecţiune de integrare socială cu impact major: nu putem comunica cu familia şi prietenii, nu mai înţelegem conversaţiile telefonice, nu auzim televizorul, muzica, sunetele naturii.

Hipoacuzia (pierderea de auz) este cea mai frecventă deficienţă senzorială, care afectează mai mult de 500 de milioane de oameni. O persoană cu hipoacuzie îşi pierde capacitatea de a distinge sunetele vorbirii şi poate avea o putere redusă de comunicare, acestea ducând în final la dezavantaje economice şi educaţionale sau chiar la izolare socială.

Statisticisticile estimează că în anul 2015 numărul persoanelor hipoacuzice va creşte la 700 milioane. Dintre aceştia, aproximativ 90 milioane vor fi europeni. În România peste 2 milioane de persoane au o problemă de auz.

Până la 50% dintre persoanele cu deficienţe auditive au vârsta sub 65 de ani, mulţi dintre ei fiind copii sau tineri.

La sugari şi copii mici cu pierdere auditivă, identificarea din timp a hipoacuziei prin programe de screening poate îmbunătăţi rezultatele lingvistice şi educaţionale viitoare.

Din fericire, există numeroase modalităţi de a ajuta oamenii cu pierdere de auz. Dacă pentru unii soluţia o reprezintă tratamentul cu medicamente ori intervenţia chirurgicală, în cazul altora aparatul auditiv constituie un real ajutor. Persoanele cu pierdere auditivă pot beneficia de aparate auditive, dispozitive de ascultare şi de implanturi cohleare.

Ele pot de asemenea beneficia de logopedie, de reabilitare auditivă şi alte servicii conexe. Deşi nici cele mai avansate aparate auditive nu pot restaura în întregime auzul, acestea îl pot îmbunătăţi considerabil, iar ajustarea lor în mod profesionist va permite o îmbunătăţire categorică în calitatea vieţii dumneavoastră.

În ţările în curs de dezvoltare, mai putin de 1 din 40 de persoane cu probleme de auz îşi achizionează un aparat auditiv.
 

Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: