Semne ale bolii care distruge plămânii. Mulți le ignoră și cred că sunt normale

28.11.2021
Semne ale bolii care distruge plămânii. Mulți le ignoră și cred că sunt normale
Sursa foto: Shutterstock

Mai bine de jumătate dintre persoanele care au aceste semne nu-și dau seama că sunt într-un mare pericol. Boala afectează cu predilecție plămânii, dar treptat cuprinde toate organele.

Vorbim despre bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune care a ajuns a treia cauză de deces în lume, depășind afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială. Fumatul este principala cauză. Dar boala poate fi determinată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

Deoarece simptomele bolii nu sunt luate în serios, pacienții ajung târziu la medic, când boala deja a dus la complicații. De la bronșită până la emfizem pulmonar, pneumonie sau cancer de plămâni.

Boala te lasă, la propriu, fără aer. Simți că te sufoci, tușești încontinuu, nu ai vlagă. Crezi că e ceva trecător sau normal, mai ales dacă ești fumător. Dar lucrurile nu stau deloc așa. Netratată, bronhopneumopatia obstructivă cronică omoară milioane de persoane, în fiecare an. Inclusiv tineri de 20, 30 sau 40 de ani, care s-au apucat de fumat din adolescență!

Află mai jos cum recunoști semnele acestei boli de plămâni, cine e la risc, ce complicații poate determina și care este analiza ce poate stabili dacă ai BPOC.

Semne și simptome BPOC

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune cronică pulmonară cu prevalență în continuă creștere. Peste 1 milion de români suferă de această boală. Dar cifrele ar putea fi mult mai mari, ținând cont că peste jumătate dintre pacienți pun pe seama fumatului sau vârstei înaintate simptomele și nu ajung la medic decât foarte târziu, când apar complicațiile.

În lipsa tratamentului, pacienții cu BPOC ajung să întâmpine dificultăți majore în respirație sau au senzația de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci când se spală sau se îmbracă dimineața.

Boală „explodează” de multe ori după vârsta de 40-45 de ani, însă uneori poate să se instaleze mai devreme. Învăță să recunoști simptomele pentru a merge din timp la medic!

Primul semnal de alarmă și cel mai important este dispneea sau senzația de sufocare, că nu ai destul aer. Cu timpul, devine atât de chinuitoare, încât te împiedică să îți desfășori activitățile de rutină zilnice.

Următoarele semne BPOC pe listă sunt tusea frecventă și chinuitoare (diferită de cea prin care îți cureți dimineață plămânii de secrețiile adunate peste noapte), secreția de mucus în exces și agravarea dispneei.

Aceste exacerbări sunt cel mai frecvent motiv pentru care se prezintă la medic pacienții cu BPOC. Ele sunt evenimente grave, pentru că duc la complicații, cum ar fi infecțiile respiratorii.

Respirația șuierătoare, gâfâitul, oboseala accentuată, toleranța redusă la efort sunt alte semne la care trebuie să fii atent.

De reținut că nu este obligatoriu să ai toate aceste simptome în același timp!

Complicații BPOC

Complicațiile pe care le generează BPOC:

 • cca 40% dintre pacienții cu BPOC suferă și de afecțiuni cardiace
 • 10% au și diabet
 • 17-42% au hipertensiune arterială
 • 2-19% suferă de osteoporoză (un procent dublu comparativ cu numărul persoanelor – de vârste similare – care nu au și BPOC)
 • 18-22% suferă de depresie (de trei ori mai frecvent decât în cazul persoanelor neafectate de BPOC)

Cine e la risc să dezvolte BPOC

BPOC poate să apară din mai multe cauze, însă principala este fumatul. Iată ce spun, în acest sens, statisticile:

 • Există, la ora actuală, peste 1 miliard de fumători în întreaga lume.
 • 55-75% dintre pacienții cu BPOC sunt actuali sau foști fumători.
 • Dacă toți fumătorii ar renunța la țigară astăzi, în următorii 20 de ani ne-am confrunta, în continuare, cu o creștere a prevalenței BPOC.
 • Cifrele arată o creștere a fumatului în special în rândul femeilor și la persoanele din țările în curs de dezvoltare.

În concluzie, dacă ai peste 40 de ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut.

Ai semne îngrijorătoare? Testează-ți plămânii!

Dacă vrei să știi cât de sănătoși sunt plămânii tăi, ai la îndemână un test profesional numit spirometrie. Această analiză îți poate spune dacă ai sau nu BPOC. Este vorba despre un test de respirație simplu, care durează doar câteva minute, nu provoacă niciun disconfort și măsoară cantitatea de aer care circulă prin plămâni.

Pneumologii reamintesc faptul că spirometria rămâne cea mai importantă metodă de diagnosticare și investigare a funcției pulmonare, recomandată nu doar categoriilor aflate la risc, ci și tuturor celor care înțeleg să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.

Cum decurge spirometria:

 • Stând așezat pe un scaun, respiri adânc, apoi plasezi buzele pe piesă bucală a spirometrului.
 • Expiri cu forță și viteză maximă, până când golești plămânii de aer.
 • Aparatul îți măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poți scoate din plămâni într-o secundă (adică Volumul Expirator Maxim în prima secundă -VEMS).
 • În cazul în care conductele tale aeriene sunt blocate sau „obstruate”, nu vei putea să scoți din plămâni aceeași cantitate de aer ca o persoană care nu are o obstrucție a conductelor aeriene.

Dacă răspunzi cu DA la aceste întrebări, programează cât mai curând o consultație la medicul pneumolog:

 • Tușești de mai multe ori pe zi, de multă vreme?
 • Elimini spută (flegmă) din piept de ceva timp?
 • Obosești, îți pierzi suflul mai repede decât alte persoane de vârsta ta?
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii