Se reiau tratamentele fără interferon pentru hepatita C

Peste 17.000 de pacienţi adulţi cu hepatita C vor beneficia de tratamentul fără interferon. Pentru prima data, în program vor fi incluşi 100 de copii şi adolescenţi cu vârste între 12 şi 18 ani.
Se reiau tratamentele fără interferon pentru hepatita C
Se reiau tratamentele fără interferon pentru hepatita C

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că până la finalul anului, peste 17.000 de pacienţi adulţi cu hepatita C vor beneficia  de tratamentul fără interferon. Pentru prima data, în program vor fi incluşi şi 100 de copii şi adolescenţi cu vârste între 12 şi 18 ani.

De la 1 septembrie, pacienţii diagnosticaţi cu această boală nu mai beneficiau de tratament, întrucât contractul cu furnizorii expirase la 31 august.

Genotipuri rare incluse în program

Conform comunicatului  “CNAS a demarat şi procedurile necesare pentru iniţierea negocierilor în vederea încheierii unui contract de tip cost-volum-rezultat pentru tratamentul pacienţilor cu hepatita C care nu pot utiliza regimurile terapeutice fără interferon actuale, respectiv pentru pacienţii cu ciroză decompensată şi cei cu genotipurile mai rar întâlnite în ţara noastră: 2,3,5,6.

Numărul pacienţilor care vor beneficia de acest tratament va fi comunicat de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii.”
Odată cu derularea noilor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat şi în judeţele Suceava, Vâlcea şi Arad.

Astfel, tratamentul va fi asigurat adulţilor de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 16 judeţe, precum şi cu CAS AOPSNAJ.

100 de copii şi adolescenţi vor beneficia de tratament

Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 10 judeţe (Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi din Municipiul Bucureşti, precum şi cu CAS AOPSNAJ.

Scheme noi de tratament non interferon

Din 1 septembrie 2018 au intrat în vigoare trei noi scheme de tratament fără interferon. Conform unui contract cost-volum semnat anul trecut, medicii gastroenterologi şi infecţionişti au la dispoziţie trei molecule, dintre care una complet nouă, ceea ce va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asiguraţii.

În 2018 România a fost dată ca exemplu de bune practici printre ţările europene care au drept scop combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii. 

Hepatita C este una dintre cele mai frecvente cauze de boală hepatică în întreaga lume.

Aproximativ 14 milioane de europeni sunt infectaţi cu virusul hepatitic C. Anual, 400 de cazuri noi sunt pacienţi români. Hepatita C este una dintre cele mai frecvente cauze de boală hepatică în întreaga lume.

Numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C în România este de aproximativ 660.000: 75% din acestea nu ştiu că sunt purtători, iar din cei 25% care sunt diagnosticaţi doar 3 până la 5% au acces la tratament. De asemenea, România înregistrează un număr mare de decese generate de ciroze, o evoluţie negativă a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

Tratamentul interferon free a fost introdus în România în 2015, iar în perioada 2018-2019 peste 13.000 de pacienţi au beneficiat de astfel de tratament. Rata de vindecare a hepatitei C cu acest tip de tratament este de 95 %. În 2017, OMS a lansat iniţiativa de eradicare a hepatitei C până în 2030, iar din 2018, în Romania s-au lansat şapte programe naţionale de screening privind hepatitele B, C şi D.

sursa foto: profimediaimages.ro


 

Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice