Schimbările climatice, un real pericol pentru femeile însărcinate

Un nou studiu sugerează că încălzirea globală reprezintă un real pericol în special pentru femeile însărcinate.
07.07.2020 | Alexandra Necsoiu
Schimbările climatice, un real pericol pentru femeile însărcinate

Dacă până acum un virus mortal nu era un motiv suficient de stres pentru femeile însărcinate, studiile ne sugerează că un nou duşman stă la pândă: schimbările climatice.

Un nou studiu publicat în JAMA Network Open, care a analizat datele a peste 32 de milioane de naşteri din Statele Unite din perioada 2007-2019, a concluzionat că femeile însărcinate expuse temperaturilor crescute sau poluării aerului sunt predispuse naşterii premature, naşerii unui făt subponderal sau chiar mort.

Legătura dintre temperaturile crescute şi naşterile premature

Încălzirea globală reprezintă un real pericol pentru femeile însărcinate, motiv pentru care cercetătorii au examinat legătura dintre creşterea temperaturilor şi naşterile premature din ultimii zeci de ani. Experţii în sănătate cred că există câteva posibile motive pentru care este prezentă această legătură. În primul rând, căldura poate produce stresul cardiovascular, iar astfel corpul intră mai devreme în travaliu. De asemenea, temperaturile crescute pot declanşa o creştere a hormonului numit oxitocină, care joacă un rol important în travaliu. Pe de altă parte, poluarea aerului creşte prezenţa substanţelor toxice din sânge şi produce stres sistemului imunitar, care slăbeşte placenta.

Din păcate, femeile de culoare sunt mai predispuse acestor riscuri. Potrivit unui raport din 2012 realizat de cercetătorii Centrului de Prevenţie şi Control al Bolilor, femeile de culoare sunt de trei sau chiar patru ori mai mult predispuse la deces din cauza sarcinii, iar asta pentru că în America, puţine sunt femei de culoare care dispun de asigurări medicale, care au acces la mâncare sănătoasă sau spaţii verzi şi, de cele mai multe ori, locuiesc în spaţii apropiate surselor de poluare. Cu cât aceste schimbări climatice se înrăutăţesc, cu atât vor creşte şi riscurile pentru mame şi copii.