Scăderea în greutate pe cale chirurgicală îmbunătăţeşte viaţa sexuală

De la reducerea riscului de moarte prematură, menţinerea unei greutăţi sănătoase vine la pachet cu numeroase beneficii.
Scăderea în greutate pe cale chirurgicală îmbunătăţeşte viaţa sexuală
De la reducerea riscului de moarte prematură, până la acceptarea propriului corp, menţinerea unei greutăţi sănătoase vine la pachet cu numeroase beneficii.  Însă, într-un nou studiu, scăderea în greutate pe cale chirurgicală ajută şi la accelerarea vieţii sexuale.
 
În urma unui studiu la care au participat peste 2.000 de pacienţi cu obezitate morbidă, au dezvăluit că erau mult mai activi sexual, dar şi mai satisfăcuţi după cinci ani de la intervenţia chirurgicală.
 
Cercetarea a fost realizată de Universitatea din North Dakota şi condusă de dr. Kristine Steffen, de la şcoala de farmaceutică.  
 
Chiar şi studiile anterioare au arătat o legătură între scăderea în greutate pe cale chirurgicală şi creşterea vieţii sexuale. În prima fază a cercetării s-au analizat 2.036 de pacienţi, după cinci ani de la intervenţia de bypass gastric de tip Roux-en-Y , care are ca scop micşorarea stomacului. Toţi pacienţii sufereau de obezitate morbidă, iar în procent de 47%-78.9% erau femei.

Ce este bypass-ul gastric de tip Roux-en-Y?

Bypass-ul gastric de tip Roux-en-Y este cel mai aplicat stil de baypass. În acest caz, mărimea stomacului este micşorată prin crearea unui pli asemănător unui buzunar în partea de sus, iar pentru ca acesta să fie fixat, medicii folosesc capse special concepute sau bandă de plastic. Astfel, stomacul restricţionează cantitatea de alimente şi reduce absorbţia nutrienţilor. 

Avantaje

  • La doar un an de la operaţie, pacienţii pierd în medie undeva la 77% din greutate
  • După 10-14 ani, între 50%-60% din greutatea pierdută este menţinută
  • Aproximativ 96% din complicaţiile de sănătate, printre care se numără şi durerile de spate şi diabetul de tip 2, sunt reduse.

Dezavantaje

  • Pacienţii pot suferi deficit de fier, ceea ce duce la anemie în urma absorbţiei insuficiente de nutrienţi
  • Procedura  îşi poate pierde eficienţa dacă stomacul este forţat
  • Poate apărea Sindromul Dumping din cauza golirii rapide a stomacului în intestinul subţire şi poate provoca disconfort abdominal.
 
Înainte de a intra în operaţie, pacienţii au completat un chestionar legat de satisfacţia sexuală, dorinţă şi activitate, chestionatul fiind completat un an mai târziu, mai mai apoi cinci. În urma rezultatelor s-a descoperit că 70% dintre femei şi 74% dintre bărbaţi nu erau satisfăcuţi sexual înainte de scăderea în greutate. Dar un an mai târziu, 56%  dintre femei şi 49.2% dintre bărbaţi au prezentat îmbunătăţiri, luând în considerare că 60% dintre femei şi 67% dintre bărbaţi s-au plâns de ”restricţiile sexuale” înaninte de intervenţie.
 
Cinci ani mai târziu însă, 73.6% dintre femei şi 67.7% dintre bărbaţi încă de bucurau de beneficiile din urma intervenţiei, efectele fiind mult mai pronunţate în rândul femeilor, jumătate dintre aceste continuând să aibă o viaţă sexuaşă satisfăcătoare.
 
Îmbunătăţiri au apărut şi în rândul bărbaţilor. Cu toate astea, 68% dintre aceştia s-au confruntat cu mai puţine probleme cinci ani mai târziu, intervenţia ajutându-i să scape şi de depresie, ducând astfel la îmbunătăţirea apetitului sexual, a vieţii intime şi satisfacţiei.
Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă