Sarea în exces, cauza apariţiei cancerului de stomac?

Cu toţii auzim că mâncatul sărat duce la hipertensiune şi alte afecţiuni de natură cardiacă, însă puţini dintre noi ştim că sarea se face vinovată şi de o altă boală cruntă, respectiv cancerul de stomac. Un regim alimentar bogat în sare constituie factor de risc major în dezvoltarea acestui tip de cancer, mai ales când există deja o infecţie cu bacteria Helicobater pylori, ne avertizează oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.
09.05.2013
Sarea în exces, cauza apariţiei cancerului de stomac?

Cu toţii auzim că mâncatul sărat duce la hipertensiune şi alte afecţiuni de natură cardiacă, însă puţini dintre noi ştim că sarea se face vinovată şi de o altă boală cruntă, respectiv cancerul de stomac.

Un regim alimentar bogat în sare constituie factor de risc major în dezvoltarea acestui tip de cancer, mai ales când există deja o infecţie cu bacteria Helicobater pylori, ne avertizează oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.

O astfel de infecţie favorizează şi dezvoltarea celulelor canceroase, însă, potrivit unui raport publicat în „Infection and Immunity”, majoritatea celor care au această bacterie în stomac nu prezintă simptome severe. Cu toate acestea, în cazuri grave se poate ajunge la ulcer gastric şi evoluţia tumorilor în cavitatea abdominală.

Studiul a fost realizat pe un grup de animale de laborator împărţit în 2 categorii: primul a fost infectat cu bacteria Helicobacter pylori iar al doilea cu o bacterie mutantă, numită cagA. De asemenea, jumătate dintre cobai au avut o dietă normală, pe când restul au fost hrăniţi cu alimente foarte sărate.

La final s-a constatat că primul grup era în intregime bolnav de cancer de stomac, în timp ce subiecţii infectaţi cu bacteria mutantă nu fuseseră deloc afectaţi.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!