Sarea în bucate omoară peste 18.000 de români anual!

Peste 18.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare produse de consumul de sare mai mare decât limita zilnică de 2 grame, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unei analize a populaţiilor din 187 de ţări, publicată în revista ştiinţifică New England Journal of Medicine.
Sarea în bucate omoară peste 18.000 de români anual!

Peste 18.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare produse de consumul de sare mai mare decât limita zilnică de 2 grame, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unei analize a populaţiilor din 187 de ţări, publicată în revista ştiinţifică New England Journal of Medicine. Potrivit studiului, consumul mediu de sodiu în România este de 4,2g/zi, mai mult decât dublu faţă de recomandarea OMS.

Cele 18.067 de decese cardiovasculare atribuite consumului ridicat de sodiu se produc prin boală coronariană (7.344 de decese), accident vascular cerebral (6.996) şi altor boli cardiovasculare (3.757). 4.870 de decese au fost premature (înainte de vârsta de 70 de ani).

Anual, peste 1,6 milioane de decese prin boli cardiovasculare la nivel mondial sunt legate de consumul de sodiu peste limita zilnică. Potrivit studiului, consumul mediu de sodiu la nivel global este de 3,95g/zi. Toate regiunile lumii au avut un consum zilnic mai mare decât recomandat, între 2,18g în Africa subsahariană şi 5,51g în Asia Centrală.

Potrivit dr. Dariush Mozaffarian, autorul principal al studiului, „aceste 1,65 milioane de decese reprezintă aproape 1 din 10 din decesele de cauză cardiovasculară din lume. Nici o regiune a lumii nu este ocolită. Aceste rezultate susţin nevoia unor politici puternice de reducere a sodiului din dietă în toată lumea”.

Autorii avertizează că adevăratul consum de sodiu ar putea fi mai mare, rezultatele lor bazându-se pe estimări provenite din probe de urină. În plus, studiul nu oglindeşte întregul efect asupra sănătăţii al sodiului, care este de asemenea legat de risc crescut de boală cardiovasculară nefatală, boală renală şi cancer gastric.