Sărbătoarea Tuberozelor în acest weekend – o premieră în România

În weekend-ul 5 - 6 august, la Hoghilag, în apropiere de Sighişoara, va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor.
Sărbătoarea Tuberozelor în acest weekend – o premieră în România

În weekend-ul 5 – 6 august, la Hoghilag, în apropiere de Sighişoara, va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor.
Hoghilag este primul sat din România unde se cultivă tuberoze încă din anii ’60, iar acum va fi gazda acestui eveniment unic.

Sărbătoarea Tuberozelor aduce publicului un tur de vizitare a culturilor de tuberoze ale localnicilor unic în România şi cele 30 de gospodării în care sătenii cultivă tuberoze, ateliere creative de parfumerie, gătit cu flori şi de bijuterie florală, precum şi proiecţii de filme şi degustări de mâncare tradiţională şi bucate gătite cu flori.

Sărbătoarea Tuberozelor se va desfăşura în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag. Atestată din anul 1446, Biserica Evanghelică a fost închisă după plecarea masivă a saşilor din zonă, dar este reintrodusă în circuitul turistic special pentru acest eveniment.

Aşa cum Franţa are lanurile de lavandă, la fel România are câmpurile, grădinile de tuberoze din Hoghilag. Cu o tradiţie de peste o sută de ani în cultivarea tuberozelor, Hoghilag se numeşte astăzi şi Tărâmul tuberozelor. Am gândit Sărbătoarea Tuberozelor ca pe un eveniment de tip concept, care să arate atât latura tradiţională, cât şi latura culturală a ţinutului Hoghilag.
Astfel, oferim pentru publicul larg o paletă de activităţi, de la tururile unice în România în grădinile de tuberoze la localnici, la ateliere şi workshop-uri creative cu valoare culturală şi aducem şi câteva experienţe de lux – fiindcă avem inclusiv ateliere de parfumerie şi câte o cină cu mâncare tradiţională în locuri de-a dreptul paradisiace.
Turiştii români, dar şi turiştii străini vor putea vizita, de asemenea, cele mai importante obiective istorice şi arhitectonice din zonă. Se vor putea întâlni şi cu o parte dintre localnici, mulţi dintre ei fiind adevărate personaje. Sărbătoarea Tuberozelor este o experienţă surprinzătoare, completă şi plină de valoare”, a declarat pentru presă Claudia-Romana Rista, director executiv al evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Sărbătorii tuberozelor

Turul culturii de tuberoze are loc sâmbătă, 5 august între orele 15 şi 18, precum şi începând cu ora 20.30, când se organizează tururi nocturne de vizitare din 30 în 30 de minute. Tururile sunt ghidate, iar intrarea este liberă şi se face pe bază de înscriere la faţa locului, în limita locurilor disponibile într-un tur.

Pe parcursul zilelor de sâmbătă, 5 august şi duminică, 6 august în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghliag se desfăşoară mai multe ateliere vizitabile în timp real: Atelier de gătit cu flori organizat de Fata Care Găteşte Cu Flori; Atelier “Parfumul de vin, de la moft la pasiune” susţinut de somelierul Delia Banga de la Crama Noastra, Atelier de bijuterii florale suţinut de Ioana Mihai Nechifor, Atelier de creaţii parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, Atelier cu si despre natura cu Sava Raul; Atelier de împletituri florale pentru copii cu Livia Dumitru; Participarea la ateliere se face pe bază de înscriere la faţa locului, în limita locurilor disponibile într-un atelier.

Serile sunt dedicate activităţilor culturale şi de divertisment, precum: recital de fluier şi poezie susţinut de Bogdan Copeţchi, din Vaideeni (Oltenia de sub munte), vizitarea unei instalaţii florale-concept semnată Dhaniel Nora si echipa Purple Flowers, pop-up muzeu de costume populare coordonat de Asociaţia Culturală Moştenitorii, basm nocturn de nuntă în alb cu Andreea Santeiu şi Andra Fişer de la Brotherie, slow food din Hoghilag, Valchid şi Prod (mic târg de produse şi bunătăţi locale), proiecţii de film: ‘Rosenemil’ (1993), regia Radu Gabrea şi  “Orgile din Transilvania” cu sprijinul Fundaţiei Michael Schmidt, Voie Bună cu Junii Sibiului, Fanfara Săsească din Nependorf, artiştii Luminiţa Dejan (voce) şi Bogdan Copeţchi (la fluier).

Turiştii se pot înscrie, de asemenea, la turul pe bicicletă al culturilor şi al Bisericilor Evanghelice din Valchid, Prod şi Hoghilag şi al Bisericii Armeneşti din Dumbrăveni, susţinut de Colinele Transilvaniei – contra cost.

Cazarea turiştilor se poate face atât în Sighişoara, cât şi în Hoghilag, la localnici, în regim de pensiune. Echipa Sărbătoarea Tuberozelor coordonează cazările şi poate fi contactată la adresa de email sarbatoareatuberozelor@gmail.com. În plus, evenimentul Sărbătoarea Tuberozelor este listat şi pe Airbnb.

Transportul spre Hoghilag se poate face fie cu trenul (până la Sighişoara, şi de acolo cu un taxi până în sat), fie cu maşina personală, fie din Autogara Sighişoara (www.autogari.ro). Hoghilag se află la o distanţă de 16 kilometri de Sighişoara, de 24 de kilometri faţă de Mediaş şi de 79 de kilometri faţă de Sibiu.

Sărbătoarea Tuberozelor este un eveniment desfăşurat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi a Consiliului Judeţean Sibiu şi organizat de Primăria din Hoghilag, în colaborare cu Claudia-Romana Rista (Fata Care Găteşte Cu Flori).

Sursa foto: https://www.facebook.com/SarbatoareaTuberozelor/