Salvează o viaţă. Dăruieşte timp, donează sânge!

Campania „Dăruieşte timp, donează sânge!” vine în întâmpinarea bucureştenilor care îşi doresc să doneze sânge dar nu reuşesc să ajungă la Centrul de Transfuzie Sanguină, în special în timpul săptămânii.
Salvează o viaţă. Dăruieşte timp, donează sânge!

Sun Plaza şi Asociaţia React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, anunţă continuarea campaniei „Dăruieşte timp, donează sânge!”, lansată în vara anului trecut.

Cea de-a treia ediţie va avea loc în perioada 3-5 septembrie, între orele 09.00 – 13.00, într-un centru mobil complet echipat pentru actul donării, amplasat la intrarea principală Sun Plaza, din Şoseaua Olteniţei, cât şi în două cabinete special amenajate în policlinica Regina Maria.

În fiecare zi, sute de pacienţi au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. În Bucureşti, nici măcar jumătate din nevoia de sânge din spitale nu este acoperită. În această situaţie, campania „Dăruieşte timp, donează sânge!” vine în întâmpinarea bucureştenilor care îşi doresc să doneze sânge dar nu reuşesc să ajungă la Centrul de Transfuzie Sanguină, în special în timpul săptămânii.

Recoltarea de sânge va fi realizată de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă. La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 ml de sânge, care vor fi folosiţi pentru pacienţii internaţi în spitalele din Capitală, a căror viaţă poate să depindă de aceste transfuzii.

„În Bucureşti sunt aproximativ 60 de spitale publice şi private. Pentru a acoperi necesarul de transfuzii sanguine din aceste spitale, ar fi nevoie de aproximativ 700 de persoane care să doneze zilnic. Momentan, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti se prezintă zilnic aproximativ 300 de potenţiali donatori, dintre care doar în jur de 250 pot să doneze. Dar chiar şi aşa, numai sângele de la 190-200 de donatori merge către spitale, deoarece după analizele făcute sângelui donat, o parte din acesta nu va corespunde standardelor de siguranţă şi de calitate. Prin această campanie uşurăm accesul bucureştenilor din această zonă la procesul de donare şi completăm necesarul de sânge de care au nevoie spitalele”, declară Anca Ştefan, Preşedinte Asociaţia React.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât şi pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătosă şi să îndeplinească următoarele condiţii:

• să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani;
• să aibă greutatea între 50 – 100 kg femeile şi între 60 – 110 kg bărbaţii;
• să nu consume alcool cu 48 de ore înainte;
• să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale;
• să nu aibă / nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;
• femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
• să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine şi grăsimi;
• să nu fumeze cu o oră înainte de donare şi nici imediat după.

În cadrul sesiunilor de donare de sânge organizate prin campania „Dăruieşte timp, donează sânge!” nu se primesc beneficii materiale, însă un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltaţi, poate să salveze chiar şi trei vieţi. În plus, în urma donării, sângele se împrospătează, creşte imunitatea organismului, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

Mai multe informaţii despre campanie găsiţi pe site-ul Sun Plaza http://www.sun-plaza.ro/event/daruieste-timp-doneaza-sange.
 

Tags:
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex