Salvaţi Copiii a reuşit să strângă bani din donaţii pentru un incubator de 10.000 de euro

„Pentru noi, primirea acestui incubator înseamnă oportunitatea de a trata un număr mai mare de cazuri, pe care adesea nu le puteam primi din cauza supraaglomerării' a declarat Ana-Maria Brădeanu, medic neonatolog în cadrul spitalului „Grigore Alexandrescu”.
28.10.2014
Salvaţi Copiii a reuşit să strângă bani din donaţii pentru un incubator de 10.000 de euro

Salvaţi Copiii România a dotat Secţia de terapie intensivă neonatală a spitalului „Grigore Alexandrescu” cu un incubator de ultimă generaţie, în cadrul campaniei de reducere a mortalităţii infantile „Bun venit pe lume!”.

Acţiunea are loc la finalul unei campanii de strângere de fonduri ce a durat doar două luni şi la finalul căreia, mulţumită donatorilor, s-a reuşit achiziţia unui aparat în valoare de 10.000 de euro.

Secţia de terapie intensivă neonatală a spitalului „Grigore Alexandrescu” a fost înfiinţată recent, în anul 2000, pentru a răspunde nevoilor copiilor născuţi prematur care ajungeau aici din întreaga ţară. Spre deosebire de restul unităţilor sanitare pediatrice din ţară, copiii internaţi aici sunt, cu toţii, cazuri grave: majoritatea suferă de malformaţii grave – peritonite, atrezii de esofag sau de intestin -, iar şansa lor de supravieţuire depinde de echipa de medici şi de aparatura pe care aceştia o au la dispoziţie.

„Pentru noi, primirea acestui incubator înseamnă oportunitatea de a trata un număr mai mare de cazuri, pe care adesea nu le puteam primi din cauza supraaglomerării. Avem aici, de exemplu, copii cu greutate mai mică de un kilogram, care, pentru a căpăta suficiente forţe, ajung să stea luni de zile într-un incubator, timp în care aparatul este disponibilizat, neputând fi folosit în îngrijirea altor bebeluşi”, a declarat Ana-Maria Brădeanu, medic neonatolog în cadrul spitalului „Grigore Alexandrescu”.

„O secţie supraaglomerată, şi mai ales o secţie de terapie intensivă, face ca medicii să ajungă adesea în situaţia de a alege între copiii cărora li se va acorda o şansă în plus la supravieţuire. În general, noi ne îndreptăm atenţia spre spitalele care duc lipsuri mari de aparatură modernă, care lucrează în continuare cu echipamente de 20-30 de ani. La Grigore Alexandrescu situaţia a fost diferită: aici echipamentele sunt încă relativ noi, însă într-un număr disproporţionat de mic raportat la nevoile reale ale micilor pacienţi. Le mulţumim susţinătorilor noştri pentru că au venit în întâmpinarea nevoilor personalului medical excepţional de aici şi s-au mobilizat într-un timp atât de scurt”, a spus Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Cea care a atras atenţia asupra situaţiei de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” a fost creatoarea de modă Rita Mureşan, ajunsă aici într-un context personal şi impresionată de volumul de muncă din secţia de neonatologie şi de raportul disproporţionat dintre numărul de cazuri şi aparatura existentă.

„Este o împlinire să văd cum, la doar câteva luni de când m-am adresat prietenilor de la Salvaţi Copiii, incubatorul este aici, gata să fie instalat şi să contribuie la salvarea atâtor bebeluşi ajunşi în situaţii de viaţă şi de moarte”, a declarat creatoarea, prezentă şi ea la eveniment.

Şi Amalia Năstase, ambasadoarea programului de reducere a mortalităţii infantile dezvoltat de organizaţia noastră, a spus că „este într-adevăr o reuşită pentru noi că putem pune umărul la creşterea performanţelor cadrelor medicale de aici, oferindu-le aparatura atât de necesară.

Ne permitem să achiziţionăm aceste echipamente numai şi numai datorită sprijinului financiar al celor care cred în cauza noastră şi le mulţumim încă o dată pentru dedicare.”

România se menţine şi anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalităţii infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie.
Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvaţi Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

În perioada 2012-2014, prin campania pentru reducerea mortalităţii infantile „Bun venit pe lume”, Salvaţi Copiii a reuşit să doteze 38 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi cu echipamente în valoare de 4.030.000 de lei. Datorită generozităţii companiilor şi persoanelor fizice, în acest sfârşit de an vom investi 780.000 de lei în dotarea altor 16 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti, Brăila, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Galaţi, Călăraşi, Târgu Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfântu Gheorge, Miercurea Ciuc, Zalău şi Oradea.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)