Rujeola a redevenit o amenințare globală: 22 de milioane de copii au ratat vaccinul. Expert: Schimbăm o boală mortală cu alta

17.11.2021
Rujeola a redevenit o amenințare globală: 22 de milioane de copii au ratat vaccinul. Expert: Schimbăm o boală mortală cu alta
Rujeola (pojarul) ar putea redeveni o amenințare globală / Foto: Shutterstock

Rujeola, cunoscută și ca pojar, a redevenit o amenințare globală după ce 22 de milioane de bebeluși au ratat vaccinarea din cauza pandemiei de coronavirus, anunță CDC (Center for Disease Control and Prevention).

Pojarul este unul dintre cele mai contagioase virusuri cunoscute și încă ucide mai mult de 60.000 de persoane pe an, majoritatea copii mici.

Înainte de anii 2.000, peste un milion de oameni mureau anual din cauza rujeolei, potrivit CNN.

Campaniile de vaccinare au redus drastic numărul de decese, însă nu e nevoie de prea mult pentru ca tot progresul făcut până acum să fie amenințat.

Cazurile de pojar au crescut în ultimii ani

În perioada 2017-2019, cazurile de pojar au crescut, această infecție redevenind astfel o amenințare globală. Chiar dacă în 2020, numărul cazurilor a scăzut, CDC nu consideră că este deloc momentul să uităm de această boală.

„Focarele mari și perturbatoare de rujeolă din 2020 ne sugerează că transmiterea acesteia nu a fost raportată în multe cazuri”, a scris CDC.

Instituția anunță, de asemenea, că milioane de copii au ratat vaccinarea împotriva rujeolei din cauza pandemiei de COVID.

„Peste 22 de milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva pojarului – cu 3 milioane mai mult decât în 2019 și cei mai mulți din ultimii 20 de ani”, precizează CDC.

„Este calmul dinaintea furtunii”

„Chiar dacă cazurile raportate au scăzut în 2020, dovezile sugerează că este calmul dinaintea furtunii deoarece riscul apariției de focare continuă să crească în jurul lumii”, a spus dr. Kate O’Brien, director al Departamentului de Imunizare și Vaccinuri.

„Este esențial ca oamenii din toate țările să se vaccineze cât mai repede posibil împotriva COVID-19, dar nu la costul pierderii programelor esențiale de imunizare. Imunizarea de rutină trebuie protejată  și consolidată, în caz contrar, riscăm să schimbăm o boală mortală cu o altă boală mortală”, precizează oficialul.

„Rujeola este pur și simplu prea contagioasă”

Specialiștii încurajează oamenii să meargă să se vaccineze anti-COVID, însă nu în detrimentul programelor de imunizare existente până acum.

„Deși nu am observat încă o creștere a cazurilor, rujeola este pur și simplu prea contagioasă. Dacă nu acționăm, golurile vor deveni focare și mulți copii vor fi expuși la o boală prevenibilă cu potențial de a ucide”, spune Ephrem Tekle Lemango, director asociat UNICEF pentru imunizare.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt