Rosiile ajuta la protejarea sistemului respirator

06.05.2010
Rosiile ajuta la protejarea sistemului respirator
Tomatele contin licopen, substanta eficienta in controlarea inflamatiilor pulmonare si in reducerea riscului de dezvoltare a astmului, sustin cercetatorii.

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, au descoperit ca rosiile ajuta la scaderea riscului de imbolnavire de astm sau infectii pulmonare.

Potrivit oamenilor de stiinta, licopenul continut de rosii este eficient in controlarea inflamatiilor pulmonare si reduce riscul de dezvoltare a astmului.

 
Cercetătorii conduşi de medicul Paul Foster au făcut analize pe mai multe animale care prezentau diferite afecţiuni ale aparatului respirator.

Cobaii au fost împărţiţi în două grupuri, cei din primul grup având o dietă normală, iar celor din al doilea grup li s-a administrat zilnic o doză de 50 de miligrame de licopen. Rezultatele au arătat că, în cazul şoarecilor hrăniţi cu licopen, nivelul infiltraţiilor cu eosinofili (celule ale sistemului imunitar) din fluidul pulmonar era redus, dar şi nivelul celulelor proinflamatorii a fost redus. „Acest studiu demonstrează că suplimentele dietetice care conţin licopen, dar şi consumul de roşii îi ajută pe bolnavii de astm să ţină sub control boala, dar şi previne această afecţiune”, spune dr. Foster.

Potrivit medicilor nutriţionişti, proprietăţile licopenului sunt sporite în special atunci când se consumă alături de alimente bogate în lipide, cum ar fi avocado sau ulei de măsline.
Astfel, carotenoidele sunt solubile în grăsime, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în organism împreună cu grăsimile, explică specialiştii. În plus, roşiile sunt o sursă bogată de potasiu, au un conţinut ridicat de vitamina B3, B6 şi B9, cunoscută şi sub numele de acid folic.
 

 

Recomandare video
Un medic avertizează: și vegetarienii pot acumula grăsime în ficat