Românii şi sănătatea orală: 50% dintre ei nu au mers deloc la dentist în 2019

În urma unui studiu s-a descoperit că 50% dintre români nu au fost la medicul stomatolog, iar alţi 20% nici nu au de gând să o facă.
Românii şi sănătatea orală: 50% dintre ei nu au mers deloc la dentist în 2019
FOTO: profimediaimages.ro / Românii şi sănătatea orală: 50% dintre ei nu au mers deloc la dentist în 2019

Aproximativ 50% dintre români nu au ajuns deloc la un medic stomatolog anul trecut, iar mai mult de 20% declară că nici nu vor merge, arată un studiu de piaţă comandat de Clinicile Dentare Dr. Leahu şi realizat de Kantar în ianuarie 2020. 30% dintre familiile care au copiii în întreţinere nu i-au dus niciodată la un control stomatologic, motivele fiind lipsa educaţiei şi informării în privinţa sănătăţii dentare, în special a prevenţiei afecţiunilor stomatologice, consideră Dr. Ionuţ Leahu.

“Majoritatea celor intervievaţi spun că nu merg la dentist din lipsă de timp, bani sau că nu consideră că au probleme, însă nu toate afecţiunile stomatologice prezintă şi simptome. În plus, prevenţia stă la baza diminuării incidenţei afecţiunilor grave, în contextul în care 90% dintre pacienţii pe care îi vedem la controale de rutină prezintă deja carii şi dinţi lipsă, iar mulţi vin direct cu afecţiuni foarte grave, care presupun eforturi considerabile de tratament şi din partea lor, dar şi a echipelor noastre medicale”, explică Dr. Ionuţ Leahu.

Datele studiului arată că numărul celor care solicită servicii complexe, de implantologie şi radiologie, a crescut cu 4, respectiv 6 puncte procentuale faţă de anul trecut. Cifrele mai arată că jumătate dintre cei care merg, totuşi, regulat la stomatolog se programează pentru tratamentul cariilor dentare (50,2%), îndepărtarea depunerilor de tartru (44,3%) şi albirea dinţilor (38,9%) şi au crescut bugetul pentru vizita la cabinetele dentare cu aproximativ cu 100 de lei faţă de 2019 (de la 1695 de lei la 1801 lei).

Cât despre nevoile românilor privind sănătatea dentară, majoritatea declară că vor servicii (88,1%) şi medicamente (90,1&) decontate de stat şi acces gratuit la servicii publice (91,9%) şi la medicul de familie (88,3%).

”Printre soluţiile facilitării accesului românilor la serviciile medicale stomatologice se numără creşterea bugetului de decontare pentru copii, pentru care depunem toate eforturile să majorăm limita de 1600 de lei/medic pe lună – ceea ce e insuficient raportat la numărul celor pe care părinţii îi aduc la dentist, fără să luăm în considerare cei 30% care n-au fost niciodată într-un cabinet dentar. În plus, continuăm să investim şi mai mult în programele noastre de educaţie a pacienţilor, dar şi de dezvoltare profesională a medicilor, iar una dintre măsuri e demararea programului de rezidenţiat privat”, spune Dr. Ionuţ Leahu.