Românii, la coada clasamentului în ce priveşte consumul de peşte

Un român consumă, în medie, 5 kilograme de peşte pe an, faţă de 10 kilograme înainte de 1989. În acei ani, peştele rămăsese cam singura proteină animală care se mai găsea pe piaţă, iar asta explică consumul mai mare. România are acum cel mai mic consum de peşte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.
Românii, la coada clasamentului în ce priveşte consumul de peşte

România deţine o cincime din suprafaţa amenajată pentru piscicultură din UE, dar realizează doar 0,2% din producţia de peşte a blocului comunitar, iar consumul pe cap de locuitor, de 5 kilograme pe an, la jumătate comparativ cu anii ’80, este cel mai mic din UE, potrivit asociaţiei Romifish.

„Un român consumă, în medie, 5 kilograme de peşte pe an, faţă de 10 kilograme înainte de 1989. În acei ani, peştele rămăsese cam singura proteină animală care se mai găsea pe piaţă, iar asta explică consumul mai mare. România are acum cel mai mic consum de peşte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pentru că nu avem o piaţă dezvoltată pentru acest segment”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Cătălin Platon, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie Romfish.

Prin comparaţie, în Belgia se consumă 25 de kilograme de carne de peşte pe an, în Croaţia 20 de kilograme, în Cehia – 9,5 kg, în Franţa – 35 kg, în Germania – 14 kg, în Grecia – 20 kg, Italia – 25 kg, Polonia – 12 kg, Spania – 42 kg şi Marea Britanie – 19 kg. Cel mai mult peşte din Europa consumă islandezii, 90 de kilograme pe an.

„Cele mai căutate specii de peşte sunt, dintre speciile marine – macroul, heringul, şprotul şi codul – iar dintre speciile de apă dulce, păstrăvul, crapul, carasul şi şalăul. Din categoria preparatelor din peşte se constată o preferinţă crescută pentru salate de icre, marinate şi peşte afumat. Se mai caută peştele viu sau prelucrat în diverse forme – fileuri, rondele, trunchi etc.”, a continuat Platon.

Recomandări:
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții