România comemorează 5 ani de la tragedia Colectiv. Supraviețuitorii vor beneficia de tratament medical gratuit pe viață

30.10.2020
România comemorează 5 ani de la tragedia Colectiv. Supraviețuitorii vor beneficia de tratament medical gratuit pe viață
România comemorează 5 ani de la tragedia Colectiv. Supraviețuitorii vor beneficia de tratament medical gratuit pe viață. Foto: Gândul

Vineri, 30 octombrie, se împlinesc 5 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv, în urmă căruia 65 de persoane și-au pierdut viața.„5 ani de chinuri fizice si traume sufletești, în care România a bătut pasul pe loc în ceea ce privește arșii și securitatea la incendiu”, descrie un supraviețuitor această perioadă. Președintele Klaus Iohannis a depus o coronă de flori în memoria victimelor și a promulgat legea prin care statul decontează tratamentul victimelor de la Colectiv pe viață.

Chin, traumă și teamă. Așa descriu supraviețuitorii din Colectiv ultimii 5 ani din viața lor.  „5 ani de chinuri fizice si traume sufletești. 5 ani in care România a bătut pasul pe loc în ceea ce privește arșii și securitatea la incendiu. Încă sper că lucrurile se vor schimba! Din păcate, pentru cele 65 de suflete plecate mult prea devreme nu se mai poate face nimic”, descrie supraviețuitorul Liviu Popescu perioada care a trecut de la tragedia din 2015.

„Cinci ani în care fiecare dintre cei care au fost acolo – victime, supraviețuitori, au învățat să trăiască din nou. Cinci ani în care ei, familiile și apropiații lor au luptat cu trauma, cu teama și, de multe ori, cu neputința”, descrie supraviețuitoarea Iliana Scâtei această perioadă.

Anul 2020 este primul an în care se comemorează tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de servicii medicale gratuite pe viață

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca plata pentru tratamentul în ţară şi în străinătate al persoanelor care au avut de suferit în urma tragediei de la Clubul Colectiv, să fie suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii. Pe scurt, supraviețuitorii tragediei care a avut loc pe 30 decembrie 2015 vor primi tratament gratuit pe toată durata vieții, potrivit Gândul.

Legea fusese adoptată, în 14 octombrie, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional şi trimisă spre promulgare. Astăzi, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv.

Ce prevede decretul semnat de Klaus Iohannis

Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime.

Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, prevede legea.

65 de persoane au murit în urma incendiului de la clubul Colectiv

În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un an şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?