Riscul de autism la copii, cu 50% mai crescut dacă părinţii depăşesc această vârstă

Încă nu se ştie cu certitudine cauza autismului, dar sunt cunoscuţi anumiţi factori de risc implicaţi în apariţia acestei probleme.
Riscul de autism la copii, cu 50% mai crescut dacă părinţii depăşesc această vârstă
Sarcina – în timpul sarcinii, gravidei ii este mult mai greu să se concentreze sau să îşi amintească diverse lucruri, din cauza modificărilor hormonale care se petrec în organism şi a substanţelor chimice care sunt produse pentru protejarea şi hrănirea bebeluşului.

Un studiu publicat recent în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA) arată că riscul de dezvoltare a tulburărilor din spectrul autist creşte dacă un cuplu decide să aibă un copil la vârste mai înaintate. Mai precis, cercetătorii danezi spun că acest risc este cu 50% mai mare în cazul cuplurilor care se hotărăsc să aibă copii după vârsta de 40 de ani. Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din America (CDC), unul din 54 de copii este diagnosticat cu o formă de autism în primii ani de viaţă, băieţii fiind de 4 ori mai expuşi riscului de a dezvolta o astfel de afecţiune în comparaţie cu fetele.

Chiar dacă au fost realizate numeroase studii, cercetătorii încă nu au aflat cu certitudine cauza autismului, dar au reuşit să identifice anumiţi factori de risc implicaţi în apariţia acestei probleme.

Printre aceştia se numără: deficitul de acid folic în primul trimestru al sarcinii, infecţia cu virusul rubeolei în sarcină, fumatul, obezitatea gravidei, greutatea mică la naştere a fătului, anemia neonatală, hiperbilirubinemia, tiroidita autoimună a gravidei, traumatismele obstetricale etc.

Cercetătorii care au efectuat noul studiu au colectat date despre starea de sănătate a 1,5 milioane de copii. Ei au descoperit că riscul de dezvoltare a autismului la copil creşte cu 10% în cazul persoanelor cu vârste între 25 şi 29 de ani şi cu aproape 50% în cazul celor cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. 

Având în vedere tendinţa de a amâna cât mai mult momentul unei sarcini, în favoarea dezvoltării carierei sau ca urmare a lipsei unui partener de viaţă stabil ori a unei situaţii financiare confortabile, este nevoie de conştientizarea riscurilor pe care le presupune o sarcină la vârste înaintate, atât pentru făt, cât şi pentru gravide.