Riscul de accident vascular cerebral, „dat de gol” de patru biomarkeri

Nivelul ridicat al unor anumiţi biomarkeri din sânge ar putea prezice o predispoziţie mai mare a pacienţilor la accident vascular cerebral (AVC).
Riscul de accident vascular cerebral, „dat de gol” de patru biomarkeri

Nivelul ridicat al unor anumiţi biomarkeri din sânge ar putea prezice o predispoziţie mai mare a pacienţilor la accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un nou studiu publicat în jurnalul Neurology.

Descoperirea este una extrem de importantă şi ajută atât în tratarea, cât şi în prevenţia leziunilor apărute la nivelul creierului, care duc la instalarea unui AVC.

 

Ce este accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral survine în momentul în care transportul de sânge şi oxigen către creier este blocat, cauzând astfel moartea celulelor cerebrale. Hipertensiunea, nivelul ridicat al colesterolului şi fumatul se numără printre principalii factori de risc în apariţia accidentului vascular.

Atacul cerebral este principala cauză de dizabilitate şi mortalitate în Statele Unite, făcând anual aproape 800.000 de victime. Dar cum ar fi dacă medicii ar putea prezice din timp riscul cuiva de a face un AVC, astfel încât să fie luate măsuri pentru prevenirea acestuia?

Oamenii de ştiinţă canadieni au descoperit că pot face asta analizând patru biomarkeri. Potrivit acestora, indivizii care prezintă un nivel crescut de biormarkeri care produc inflamaţii în corp au un risc crescut de a suferi de accident vascular cerebral mai devreme sau mai târziu.

Care sunt cei 4 biormarkeri care pot prezice riscul de AVC

Pentru a ajunge la concluziile de mai sus, cercetătorii au luat mostre de sânge de la peste 3.000 de persoane cu vârsta medie de 61 de ani, fără istoric de accident vascular. Pe parcursul a 9 ani, cât a durat monitorizarea participanţilor, 98 de subiecţi au suferit un accident vascular cerebral.

Analizând cu atenţie testele de sânge ale voluntarilor, savanţii au descoperit că nivelul crescut a 4 biomarkeri a fost în măsură să prezică un AVC pe parcursul cercetării, iar aceştia sunt:

  • Factorul de necroză tumorală – risc de 33% de AVC
  • Homocisteina – risc de 32% de AVC
  • Proteina C reactivă – risc de 28% de AVC
  • Factorul de creştere endotelial vascular– risc de 25% de AVC

„Identificarea persoanelor cu risc crescut de AVC ne va ajuta să luăm decizii mai bune cu privire la tratamentele eficiente pentru prevenirea acestei leziuni la nivelul creierului”, spune coautorul studiului, doctorul Ashkan Shoamanesh, de la Universitatea McMaster din Canada.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susţine această teorie, respectiv că biomarkerii pot prezice producerea unui AVC, însă descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă este un prim pas în acest sens.