Revoluţionar: o fetiţă în vârstă de şapte ani, bolnavă de cancer, vindecată cu ajutorul HIV

O fetiţă americană în vârstă de şapte ani care suferea de o formă severă de leucemie, s-a vindecat în mod miraculos, în urma unui tratament atipic cu o formă moderată a virusului imunodeficienţei umane (HIV).
12.12.2012
Revoluţionar: o fetiţă în vârstă de şapte ani, bolnavă de cancer, vindecată cu ajutorul HIV

O fetiţă americană, în vârstă de şapte ani care suferea de o formă severă de leucemie, s-a vindecat în mod miraculos, în urma unui tratament atipic cu o formă moderată a virusului imunodeficienţei umane (HIV).

Prin această metodă, medicii au încercat să repornească sistemul imunitar care, la rândul lui are capacitate de celulele canceroase.

În luna aprilie, părinţii micuţei Emily Whitehead aproape renunţaseră la orice speranţă, informează dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

Fetiţa lor era chinuită de acestă boală necruţătoare de aproape 2 ani, iar părinţii îşi pierduseră orice urmă de speranţă după ce, în în februarie, cancerul a recidivat pentru a doua oară în timp ce medicii o tratau pe Emily cu o formă agresivă de chimioterapie.

Fuseseră epuizate toate tratamentele tradiţionale, corpul lui Emily era mult prea slăbit, ea nu reuşise să rămână sănătoasă între două tratamente destul timp pentru a încerca un transplant de măduvă osoasă, iar părinţii ei nu ştiau ce să mai facă pentru a o salva.

Doar că, îngroziţi de iminentul deces al micuţei, cei doi părinţi au apelat la medicii de la Cancer Center, din cadrul Spitalului pentru Copii, Philadelphia, unde a fost implementat un program de testare a unei terapii revoluţionare.

Astfel, Emily a luate parte la un test clinic, în cadrul căruia medicii foloseau o formă atenuată a virusului imunodeficienţei umane pentru a introduce genele care luptă contra cancerului în celulele T (celulele care luptă împotriva bolilor) ale fetiţei.

Medicii americani sperau ca în acest fel „să reprogrameze” sistemul imunitar al pacientei, pentru ca acesta să recunoască celulele canceroase şi să înceapă apoi să le distrugă.

„Ni s-a spus că avem la dispoziţie până la 48 de ore pentru a lua o decizie, după care organele ei interne ar putea să cedeze”, au declarat părinţii lui Emily.

Pe 17 aprilie, fiica lor a devenit primul copil care a primit această terapie anticancer, cunoscută sub numele de CTL019.

Lucrurile nu au mers prea bine la început. Familia a fost avertizată că Emily ar putea prezenta simptome asemănătoare celor gripale, la câteva zile după ce va fi primit noile ei celule T.

Simptomele ei au fost însă mult mai severe decât anticipaseră medicii. Starea ei a devenit critică şi a fost internată la secţia de terapie intensivă.

Pe 24 aprilie, doctorii i-au anunţat pe părinţii fetiţei că şansele de supravieţuire ale fiicei lor sunt de unu la o mie, dar Emily a reuşit să depăşească momentul cu bine.

La câteva săptămâni după infuzia cu celule T modificate, medicii au putut să realizeze un test de măduvă, pentru a vedea dacă terapia a dat roade.

La trei săptămâni după tratament, cancerul era în remisie.

Emily a fost din nou testată, la trei luni, apoi la şase luni după tratament, iar medicii au descoperit că organismul pacientei nu mai prezintă urme de cancer.

Cercetătorii din Philadelphia au prezentat această descoperire la întrunirea anuală organizată recent de Societatea Americană de Hematologie în oraşul Atlanta.

În cadrul studiului lor, nouă dintre cei 12 pacienţi – din care au făcut parte Emily şi un alt copil – au reacţionat bine la acest nou tratament.

 

Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea
Recomandări:
Mai oferă vaccinurile actuale protecție împotriva variantei Omicron?
Mai oferă vaccinurile actuale protecție împotriva variantei Omicron?
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament