RECORD. Gemeni născuți din embrioni congelați cu „vechime” de 30 de ani

23.11.2022
RECORD. Gemeni născuți din embrioni congelați cu „vechime” de 30 de ani
Sursa foto: Shutterstock

Lydia și Timothy Ridgway sunt primii gemeni din lume care au luat ființă datorită unor embrioni congelați în 1992, deci cu 30 de ani în urmă. 

Un cuplu anonim a donat embrionii rămași după o procedură de fertilizare in vitro reușită, în speranța de a ajuta la un moment dat și alte cupluri care se confruntă cu infertilitatea. Aceștia au fost depozitați într-un laborator din vestul Statelor Unite până în 2007, după care au fost donați Centrului Național de Donare de Embrioni din Knoxville, Tennessee, unde au fost păstrați în azot, la o temperatură controlată de minus 200 de grade Celsius, potrivit CNN.

Philip și Rachel Ridgway, părinții gemenilor, aveau deja 4 copii (cu vârste de 8, 6, 3, respectiv 2 ani) obținuți pe cale naturală înainte să apeleze la această procedură.

„Într-un fel, gemenii sunt cei mai mari copii ai noștri, chiar dacă abia s-au născut. Eu aveam 5 ani în 1992, când Dumnezeu le-a dat viață Lydiei și lui Timothy”, glumește Philip. „Nu am stabilit niciodată câți copii vrem să avem. Ne-am gândit mereu că vom avea atâția cât ne va permite Dumnezeu. Iar când am auzit despre adopția de embrioni, ne-a surâs ideea”, a completat bărbatul.

Însă termenul de „adopție” de embrioni este unul înșelător și inadecvat, potrivit Societății Americane de Sănătate Reproductivă.

„Adopția și donarea de embrioni nu sunt același lucru. Adopția se referă la persoane în viață și este un proces legal prin care este este creată legătura părinte-copil. În schimb, donarea de embrioni este o procedură medicală. Un cuplu beneficiază de un transfer de embrioni de la un alt cuplu, în scopul obținerii unei sarcini”, explică pentru CNN specialistul în infertilitate Sigal Klipstein.

Procedura de transfer în uter a embrionilor crioprezervați este simplă, bine tolerată, mai puțin riscantă și mult mai puțin costisitoare față de tehnicile FIV complete, care implică tratament hormonal, prelevări de celule reproductive și fertilizarea lor în laborator.

Embrionii din care au luat naștere Lydia și Timothy Ridgway au fost decongelați în februarie anul acesta. Inițial au fost 5 embrioni, însă doi nu mai erau viabili.

Medicul John Gordon, cel care a realizat procedura de embriotransfer, le-a recomandat lui Philip și Rachel Ridgway să renunțe la al treilea embrion pentru că riscul era prea mare, atât pentru gravidă, cât și pentru bebeluși. Sarcina multiplă presupune un risc mai crescut de paralizie cerebrală, autism, naștere prematură sau avort spontan.

Cuplul a decis să păstreze toți cei trei embrioni, însă numai doi au fost transferați cu succes. Din acești doi embrioni au luat naștere, la sfârșitul lunii octombrie, Lydia (2,580 de grame) și Timothy Ridgway (2,920 de grame), ambii fără probleme de sănătate.

Recordul precedent era deținut de Molly Gibson, o fetiță născută în anul 2020 care a provenit dintr-un embrion congelat de 27 de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee