Recomandări FDA: ce trebuie să scrie neapărat pe cutiile cu lapte

Laptele vegetal pe care îl cumperi poate avea în curând o etichetă revizuită, conform recomandărilor Food and Drug Administration. Ce ar trebui să scrie pe etichetă ca oamenii să nu fie duși în eroare.
23.02.2023
Recomandări FDA: ce trebuie să scrie neapărat pe cutiile cu lapte
Envato

FDA a emis ieri un draft cu mai multe recomandări privind modul în care companiile ar trebui să descrie produsele pe bază de plante comercializate ca alternative laptelui animal, cum ar fi laptele din migdale, ovăz sau lapte de soia.

Astfel, orice produs din lapte pe bază de plante, dar care cuprinde în denumirea sa și cuvântul „lapte”, ar trebui să includă o explicație comparativă între produsul respectiv și laptele animal.

„Etichetele alimentare reprezintă o modalitate importantă prin care venim în ajutorul consumatorilor, de aceea încurajăm utilizarea declarațiilor nutritive voluntare, pentru ca fiecare client să ia decizii în cunoștință de cauză”, a declarat Susan Mayne, directorul Centrului FDA pentru Siguranță Alimentară și Nutriție Aplicată.

O nouă etichetă

În viitor, eticheta de pe produsele lactate vegetale ar putea cuprinde informații precum „conține cantități mai mici de vitamina D și calciu decât laptele” sau „conține mai puține proteine decât laptele”.

Oamenii sunt singurele mamifere care consumă lapte de la un alt mamifer, a remarcat doctor David Katz, specialist în medicină preventivă și nutriție.

„Cei dintre noi care consumă și promovează dietele pe bază de plante ar putea susține, de asemenea, că laptele vegetal ar trebui să fie standardul la care să ne raportăm, iar producătorii de lapte bovin ar trebui să explice, pe etichete, modul cum diferă de cel dintâi”, a continuat el.

„Cred că îndrumarea propusă de FDA este excelentă”, a conchis doctor Katz „Dacă un produs este creat și etalat drept un înlocuitor al unui alt produs, atunci acesta trebuie comparat cu produsul existent inițial.”

Însă presupunerea că laptele animal, de vacă, ar fi standardul superior la care trebuie să ne raportăm, a atras și câteva critici și întrebări privind corectitudinea recomandărilor.

„S-ar putea ca laptele uman să fie un standard mai bun, nu?”, a întrebat retoric cercetătorul în nutriție doctor Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Medical School.

„Cerința pentru același conținut de proteine ca în laptele de vacă este stranie, deoarece aportul de proteine nu a fost recunoscut ca o problemă critică pentru copii”, a adăugat el. „Dacă trebuie să comparăm, atunci proprietățile laptelui uman ar fi un standard rezonabil.”

Mai multe produse care creează confuzie

Dincolo de laptele din soia, orez sau migdale, rafturile alimentare sunt în prezent pline cu produse precum „lapte sau băuturi din nucă de cocos, semințe de in, alun, semințe de cânepă, nuci de macadamia, ovăz, mazăre, arahide, nuci pecan, quinoa”, au declarat reprezentanții FDA.

Este foarte posibil ca majoritatea consumatorilor să nu înțeleagă că aceste produse sunt fabricate din lichide extrase din astfel de nuci, leguminoase, semințe sau boabe, și au o compoziție și o identitate diferită de lactatele tradiționale.

„Obținerea de nutrienți suficienți din lapte sau alte băuturi este deosebit de importantă în creșterea și dezvoltarea copiilor, iar părinții și îngrijitorii celor mici ar trebui să știe că multe dintre alternativele pe bază de plante nu conțin aceiași nutrienți precum laptele”, a revenit Mayne.

Continuând să contra argumenteze teoriile celor de la FDA, doctorul Willett a completat: în realitate, unele produse din lapte vegetal sunt probabil superioare laptelui de vacă.

Laptele de soia conține acizi grași esențiali mai sănătoși decât laptele de vacă, a spus el, și există dovezi care atestă că consumul de fitoestrogeni de soia în timpul adolescenței poate reduce riscul de cancer la sân.

„De asemenea, consumul ridicat de lapte de vacă în adolescență a fost asociat cu riscuri mai mari  de fracturi ce pot apărea mai târziu în viață, probabil pentru că lapte de vacă poate crește nivelul hormonului numit „factor de creștere asemănător insulinei ”, a adăugat el.

Willett este coautorul unei lucrării pe tema laptelui și a sănătății umane publicată în New England Journal of Medicine , în 2020. Cercetarea atestă că națiunile care au consumat cele mai mari cantități de lapte și calciu au raportat rate mai mari de fracturi de șold. Mai mult, acesta susține că laptele de origine animală este foarte bogat în vitamina D și A și pentru că aceste vitamine sunt adăugate.

Laptele vegetal este, de asemenea, fortificat cu vitamine, minerale, calciu și proteine, informație care, însă, poate fi ceva mai dificil de identificat, au mai spus specialiștii.

Cu toate acestea, recomandările FDA „ar trebui să furnizeze consumatorilor o etichetare clară pentru ca aceștia să primească toate informațiile de care au nevoie ca să ia decizii în cunoștință de cauză, să facă achiziții în cunoștință de cauză, cu privire la toate produsele pe care le și le doresc pentru ei și familiile lor”, a declarat comisarul FDA, doctor Robert Califf.

Citește și: Laptele de cocos vs laptele de migdale: care este mai sănătos?

Sursă: edition.cnn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir
Bianca Dragomir
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ... citește mai mult
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat
Recomandări: