Doza de radiaţii primită de o femeie în timpul unei mamografii de rutină este neglijabilă, informează specialiştii americani, care mai susţin că această meodă de investigaţii nu poate fi asociată cu riscul de cancer, în special cu cel tiroidian.
Ba mai mult decât atât, experţii susţin că nu este nevoie ca pacientele să poarte un scut protector tiroidian (care se ataşeajă în jurul gâtului) în timpul mamografiei pentru că acestea pot influenţa rezultatele.
În prezent, există numeroase teorii conform cărora o cantitate de radiaţii emise de mamograf se desprind de fascicolul primar, ajungând în ţesuturile vecine. Cu toate că acestea sunt mult mai slabe decât fascicolul primar care este trimis în ţesutul mamar, unii medici sunt îngrijoraţi de fapul că pot declanşa cancerul tiroidian mai cu seamă entru că tiroida se află în vecinătatea ţesutului mamar şi este un organ radiosensibil.
De asemenea, pentru că între 200 şi 2008 numărul de cancer tiroidian în rândul femeilor aproape că s-a dublat, se presupune că mamografia este de vină. Iată însă că cele mai noi descoperiri contrazic teoria riscului de cancer tiroidian şi, mai mult decât atât, demonstrează că scutul tiroidian cauzează o creştere a nivelului de radiere mamară, ceea ce conduce la rezultate false şi necesitatea repetării examenului.