Putem face ceva pentru a trai 110 ani? NU, longevitatea e genetica!

Exista foarte putine persoane in intreaga lume care ating varsta de 110 ani – o singura persoana la 5 milioane in tarile dezvoltate), iar specialistii sustin ca este vorba despre dotarea genetica, nicidecum de altceva.
11.01.2012
Putem face ceva pentru a trai 110 ani? NU, longevitatea e genetica!

Ce face diferenta intre oamenii care traiesc putin (60 de ani, sa spunem) si cei care trec pragul sutei de ani? Sa fie vorba despre sistemul imunitar care ii doboara pe primii si ii apara de boli pe cei de pe urma? Sau stilul de viata haotic, ori sanatos, sa fie cel care influenteaza speranta de viata?

Ei bine, toti acesti factori cumulati conteaza intr-o oarecare masura. Ceea ce este insa cu adevarat important este mostenirea genetica. Persoanele care traiesc 110 ani pot sa se imbolnaveasca in aceeasi masura ca si ceilalti care traiesc pana la 60 de ani, insa diferenta este ca ei detin genele norocoase care le confera viata lunga.

Exista foarte putine persoane in intreaga lume care ating varsta de 110 ani – o singura persoana la 5 milioane in tarile dezvoltate), iar specialistii sustin ca este vorba despre dotarea genetica, nicidecum de altceva. Structura genetica a acestora prezinta tot atatea mutatii asociate unor boli grave precum cancerul ca si in cazul celorlaltor persoane. De asemenea, se pot imbolnavi de cancer de-a lungul vietii sau de alte afectiuni grave, insa anumite gene le asigura o rezistenta fantastica.

„Diferenta este ca centenarii se poate sa aiba gene asociate cu longevitatea care anuleaza actiunea genelor asociate cu anumite boli. In acest caz, este posibil ca bolile sa nu apara sau daca se apar, ele sunt mai putin patogene sau se manifesta mult mai tarziu, spre sfarsitul vietii acestor persoane care practic traiesc pana la limita maxima de viata ppreconizata pentru specia umana”, a explicat doctorul Thomas Perls, coordonatorul studiului New England Centenarian Study.

Sursa: Health24.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet