Proiectul de program pentru victimele violenţei domestice

Victimele violenţei domestice vor avea un număr de urgenţă la care vor putea semnala oricând că au fost agresate, dar şi o fişă unică, în care Poliţia, spitalul sau serviciul social vor înregistra date relevante
20.05.2015
Proiectul de program pentru victimele violenţei domestice

Victimele violenţei domestice vor avea un număr de urgenţă la care vor putea semnala oricând că au fost agresate, dar şi o fişă unică, în care Poliţia, spitalul sau serviciul social vor înregistra date relevante, astfel încât să existe un istoric al agresiunilor care să poată fi folosit în instanţă, informeaza Mediafax.

Secretarul de stat, coordonator al Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din cadrul Ministerului Muncii, Ioana Cazacu, a anunţat, marţi, că până la sfârşitul acestui an va funcţiona o linie de urgenţă de asistenţă a victimelor violenţei domestice, precum şi primele locuinţe de urgenţă.

În plus, va exista o platformă în care toate instituţiile implicate în acest domeniu vor colabora pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

„Am iniţat acest demers şi, împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, autorităţile publice locale, prin DGASPC-uri, şi Ministerul Sănătăţii, dorim să avem acest sistem unic de raportare şi monitorizare a cazurilor de violenţă domestică. (…) De asemenea, vom avea un număr unic de urgenţă pentru toate victimele violenţei domestice, dar în premieră pentru România, vom avea şi patru locuinţe de urgenţă, care vor putea fi găzduite pentru 48 de ore, până când celelalte autorităţi ale statului găsesc o soluţie, fie un adăpost rezidenţial, fie agresorul este scos din locuinţă. Toate cele patru locuinţe vor fi în aceeaşi locaţie, dar încă nu s-au finalizat licitaţiile. Sunt foarte multe lucruri de făcut şi proiectul se termină la sfârşitul anului”, a spus secretarul de stat, explicând că aceste obiective sunt parte dintr-un proiect european, cofinanţat prin Fondul Social European.

Ioana Cazacu a precizat că va exista un sitem integrat şi o fişă unică a victimei, astfel încât fiecare instituţie să completeze câmpurile aferente domeniului lor de activitate.

În acest moment, victimele nu pot să primească asistenţă, de multe ori, pentru că nu se ştie exact situaţia lor. Ne-am propus ca prin intermediul acestui proiect să avem inclusiv un cazier al agresorului şi vom şti exact de câte ori acea victimă a fost agresată. În momentul în care ajunge în faţa instanţei, judecătorului îi va fi mult mai uşor dacă are acea fişă a victimei, pentru că el va şti de câte ori a fost agresată, de câte ori a ajuns la spital, de câte ori copilul nu a fost la şcoală sau de câte ori a fost sesizată poliţia de către vecini din cauza scandalurilor. Va fi mult mai uşor să hotărască o măsură în momentul în care va vedea istoricul acelei persoane agresate„, a spus secretarul de stat.

Proiectul „Start – O viaţă de calitate în siguranţă” are o valoare totală de 170.207.156 de lei.

Ea a semnalat faptul că, în prezent, nu există cifre certe cu privire la numărul de victime, întrucât raportările diferă foarte mult de la o instituţie la alta.

„Raportările de la poliţie diferă de cele de la DGASPC-uri, pentru că în momentul în care se sună la poliţie nu este înregistrat ca şi violenţă domestică, ci ca un incident între persoane. Prin această fişă unică, va trebui înregistrat ca violenţă de gen sau violenţă împotriva femeilor. În acest moment nu există această abordare integrată şi lumea nu a fost instruită cu privire la mediul în care trebuie să tratăm victimele violenţei domestice”, a mai spus Cazacu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a atras atenţia asupra faptului că violenţa domestică are efecte grave şi asupra copilului, chiar dacă nu este el agresat.

„Din păcate, pe lângă abuzul, neglijarea sau violenţa, situaţii cu care copiii se pot întâlni la şcoală, pe stradă sau în comunitate, asupra lor se propagă şi violenţa pe care membrii familiei o suportă din partea altui membru din familie. Copilul este şi el traumatizat, este afectat psihologic, suferă atunci când suferă părinţii, când vede o violenţă asupra mamei sau a tatălui sau asupra unui membru al familiei”, a spus preşedintele ANPDCA.

Ea a mai arătat cifrele privind violenţa asupra copilului nu sunt relevante, întrucât aceste situaţii nu sunt raportate de foarte multe ori.

Aproape un sfert dintre copiii care ajung în grija statului vin pentru că au fost neglijaţi în familia lor. În comunitate, cifrele sunt încă subraportate. Fenomenul nu este măsurat încă la amploarea lui, pentru că unora nu le pasă, alţii nu ştiu, iar alţii nu vor să raporteze. Avem în statistici, potrivit Poliţiei Române, 3.000 de copii care dispar anual de acasă. Ei pleacă de acasă pentru că lor nu le e bine. Iată un efect asupra lor: ajung în situaţii de risc, uneori chiar în situaţii tragice, pentru că nu întotdeauna sunt găsiţi rapid. Cu siguranţă nu se poate vorbi separat de violenţa asupra unui membru al familiei, fără să te gândeşti la consecinţele asupra copilului”, a mai spus Gabriela Coman.

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce există bărbaţii?
De ce există bărbaţii?
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat