Problemele venoase, semnalate de specialişti

57 la sută dintre femei şi 26 la sută dintre bărbaţii se confruntă cu probleme venoase la nivelul membrelor inferioare, estimează specialiştii francezi. Acestea sunt trădate de senzaţia de picioare grele sau umflate care apare preponderent vara, însă dacă staţi mult în interior, la o temperatură de peste 20 de grade Celsius, acest simptom devine frecvent şi în anotimpurile reci.
20.02.2013
Problemele venoase, semnalate de specialişti

 

57 la sută dintre femei şi 26 la sută dintre bărbaţii se confruntă cu probleme venoase la nivelul membrelor inferioare, estimează specialiştii francezi.
Acestea sunt trădate de senzaţia de picioare grele sau umflate care apare preponderent vara, însă dacă staţi mult în interior, la o temperatură de peste 20 de grade Celsius, acest simptom devine frecvent şi în anotimpurile reci.
 
“Senzaţia de picioare grele asociate eventual cu picioare umflate este în general apanajul patologiei venoase, durerile de picioare, mai ales cele de tip muscular sunt cel mai frecvent manifestări ale problemelor arteriale” spune dr. Virgil Petrescu, medic primar cardiolog. 
 
Daca mergeţi greu, durerile musculare pot indica suferinţe ale aparatul cardiovascular. Apar frecvent la fumători, diabetici sau la persoane în vârstă. În acest caz, mergeţi la medicul cardiolog pentru o evaluare completă.

Şi diferenţele de temperatură dintre interior şi exterior au repercusiuni asupra vaselor de sânge. Determină rapid vasodilataţie sau vasoconstricţie.

Organismul se poate adapta rapid dacă sunteţi în perfectă stare de sănătate. Însă modificările influenţează debitului cardiac, situaţie care afectează grav anumiţi pacienţi.

 
”Modificând debitul cardiac, creşte să spunem munca inimii pentru a pompa sângele respectiv şi boala cardiacă se poate decompensa” spune dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă. 
 
Recomandări de sezon
 
Astfel, sfatul specialiştilor este să nu creşteti peste 19 grade temperatura în camera în care petreceţi cel mai mult timp. Şi nu uitaţi să beţi apă din belşug, chiar dacă nu apare frecvent senzaţia de sete. 
 
“Lipsa de apa poate să ducă la perturbări metabolice sau la deshidratare care poate să favorizele şi alte boli” adaugă dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă. 
 
Şi iarna aveţi nevoie de aproximativ doi litri de apă pe zi. Iar dacă suferiţi de hipertensiune, atenţie mare la conţinutul de sodiu al apei. În plus, evitaţi să vă săraţi alimentele.
 
“Nesesizând foarte bine gustul sărat, au tendinţa de a săra în exces alimentele şi excesul de sare favorizează agravarea hipertensiunii arteriale preexistente” spune dr. Nelu Merliu, medic primar medicină internă. 
 
Persoanele sănătoase nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi. În plus, gimnastica în apă, eliminarea kilogramelor în plus, purtarea ciorapilor elastici speciali şi terapiile recomandate de flebolog acolo unde este cazul vă ajuta să vă menţineţi sănătatea membrelor inferioare.
 
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras