Primul vaccin combinat, COVID plus GRIPĂ, dezvoltat de Moderna. Studiile clinice sunt în desfășurare

10.09.2021
Primul vaccin combinat, COVID plus GRIPĂ, dezvoltat de Moderna. Studiile clinice sunt în desfășurare
Sursa foto: Shutterstock

Compania Moderna a anunțat într-un comunicat de presă că a început deja studiul clinic de fază 1 pentru primul vaccin combinat COVID plus gripă. Acest vaccin combinat conține un booster anti-COVID adaptat noilor tulpini și o formulă anti-gripă folosind, în premieră, tehnologia ARN mesager.

Având în vedere că boala COVID-19 ar putea deveni sezonieră, acest vaccin combinat poate fi o soluție ingenioasă 2 în 1 pentru prevenirea atât a gripei, cât și a infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Studiile clinice au început deja în luna iulie, dar reprezentanții companiei au anunțat că vaccinul combinat COVID plus gripă ar putea primi aprobările necesare abia în toamna anului viitor, după și dacă va trece cu brio de toate etapele de testare, scrie Reuters.

Vaccinul anti-COVID plus gripă funcționează pe bază de ARN mesager, adică „învață” corpul să producă proteina care neutralizează virusul SARS-CoV-2, respectiv virusul gripal.

Vechile formule ale vaccinurilor gripale folosesc un virus atenuat sau inactiv ori componente ale virusului gripal pentru ca organismul să recunoască „intrusul” și să lupte cu el.

CEO-ul companiei Moderna, Stéphane Bancel, a anunțat că sunt în stadiu de testare și alte vaccinuri pentru diverse virusuri (metapneumovirus, virusul sincițial respirator), precum și un vaccin anti-COVID pentru copiii cu vârste între 6 luni și 12 ani.

Un vaccin contra melanomului, utilizat în paralel cu un tratament dezvoltat de compania Merck (pembrolizumab), este de asemenea în studiu clinic de fază 2, rezultatele preliminare fiind încurajatoare.

De asemenea, sunt în diverse stadii de cercetare tratamente pentru boli foarte rare, respectiv sindromul Crigler-Najjar de tip 1 și acidemia propionică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?