Primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor made in RO

Ochelarii inovativi pentru nevăzători se înscriu în seria unor reuşite notabile, recunoscute pe plan naţional şi internaţional, ceea ce denotă calitatea şi înalta performanţă a produsului.  
23.11.2020
Primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor made in RO
O firmă românească a dezvoltat ochelari pentru nevăzători cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație

La nivel mondial există peste 40 de milioane de nevăzători. O companie din România, un startup, a creat, de curând, primii ochelari inovativi pentru nevăzători, cu un sistem de tehnologie asistivă care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare.

După ani de muncă în sfera cercetării interdisciplinare la un înalt nivel de performanţă şi realizată în beneficiul comunității, fondatorii .lumen au anunțat printr-un comunicat de presă că au o soluţie pentru persoanele nevăzătoare: cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie au creat ochelari ce îi ghidează.

Doar 20.000 de nevăzători au câini ghid în lume

“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, declară Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

Ochelarii pentru nevăzători ce țin locul câinelui  ghid – cum funcționează?

Acești ochelari pentru nevăzători vin cu o soluţie tehnologică scalabilă şi cu disponibilitate crescută care reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari.

Din a doua jumătate a anului 2021 se va începe producția industrială a ochelarilor pentru nevăzători

Varianta industrială a acestuia urmează să fie lansată în perioada imediat următoare. Planul .lumen urmăreşte o integrare completă a componentelor sistemului la nivelul de pre-producție, până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021. Ulterior, producția și distribuția vor începe în a doua jumătate a anului 2021. Compania a anunțat că testează continuu toate aspectele tehnologiei cu aproximativ 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate. Se estimează că peste 2.000 de teste vor mai fi realizate până la sfârșitul primului trimestru al anului următor.

Ce avantaje au ochelarii pentru nevăzători

Peste 30 de specialişti sunt implicaţi în dezvoltarea ochelarilor pentru nevăzători.

  • Utilitatea practică a acestui produs inovator se raportează la mai multe aspecte:
  • Înțelege contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă, unde este sigur să se deplaseze o persoană nevăzătoare și unde nu, așa cum ar face un individ capabil să vadă;
  • Procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual;
  • Transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice și auditive.
Munca de acasă: avantaje și dezavantaje
Munca de acasă: avantaje și dezavantaje
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă