Prima reconstrucţie mamară din România, realizată prin tehnica pre-pectorală

O echipă chirurgicală de la Institutul Sânului a efectuat prima reconstrucţie mamară prin tehnica pre-pectorală, din România.
Prima reconstrucţie mamară din România, realizată prin tehnica pre-pectorală
Prima reconstrucţie mamară din România, realizată prin tehnica pre-pectorală

Prima reconstrucţie mamară din România prin tehnica pre-pectorală a fost realizată de o echipă chirurgicală de la Institutul Sânului. Noua metodă reprezintă alternativa inovatoare, minim – invazivă a reconstrucţiei de sân cu implant, oferind pacientelor rezultate superioare, dureri diminuate, perioadă redusă de recuperare, mobilitate crescută şi rezultate estetice mai naturale.

Echipa chirurgicală de la Institutul Sânului a efectuat procedura unei paciente în vârstă de 51 de ani, după operaţia de mastectomie. Spre deosebire de reconstrucţia mamară clasică, în care implantul siliconic este plasat sub muşchiul pectoral şi este asociată în general cu dureri postoperatorii, edem pe perioadă îndelungată şi un aspect mai artificial al sânului, reconstrucţia de sân pre-pectorală este o alternativă minim – invazivă care presupune inserarea deasupra muschiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) ce înveleşte implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat.

Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce ţesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat, şi are rolul de a preveni complicaţiile tardive, precum contractura capsulară (deformare, durere locală şi consistenţă dură a sânilor), deplasarea implantului sau asimetrii. Dermul artificial nu determină reacţii imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului şi asimilat de organism.

„Domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani, prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puţin invazive şi a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce priveşte reconstrucţia sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătăţite – durerile postoperatorii sunt mult reduse, recuperarea mai uşoară, iar sânul are un aspect mult mai natural”, a declarat Dr. Andreea Meruţă – medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică.

Intervenţia a fost realizată într-un singur timp operator, a durat 1 oră  şi 30 de minute şi a fost încheiată cu succes, pacienta având o evoluţie postoperatorie favorabilă, fără dureri sau complicaţii ulterioare. Aceasta va urma o perioadă de recuperare de aproximativ 3 săptămâni, în care se va prezenta periodic la control. Ca soluţie de derm artificial, chirurgii au folosit o matrice dermică acelulară (ADM) din colagen porcin, o membrană performantă patentată, cu peste 20 de studii ştiinţifice deja publicate şi peste 4000 de intervenţii chirurgicale în întreaga Europă.

„Suntem mândri că am adus această procedură în România, la Institutul Sânului. Sperăm ca pacientele care au trecut prin operaţia de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorală şi să o vadă ca o investiţie în calitatea vieţii pe termen lung”, a declarat Dr. Cristian Viişoreanu, fondatorul Institutului Sânului.

Echipa Institutului Sânului aplică o abordare multidisciplinară a cancerului mamar, acoperind toate aspectele acestei afecţiuni şi alcătuind un tratament personalizat pentru fiecare pacientă. Decizia privind strategia de tratament este luată în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare, formată din medici de diferite specialităţi (imagist, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, chirurg plastician, psiholog etc.). Pe lângă tratamente oncologice, pacientele beneficiază în cadrul centrului de terapii de suport (consiliere psihologică, recomandări de nutriţie, kinetoterapie şi drenaj limfatic), precum şi de un consultant medical dedicat, care le oferă sprijin şi îndrumare pe parcursul tuturor paşilor de tratament.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive