Preferinţa pentru alimente dulci influenţată de vârstă?

Odată cu înaintarea în vârstă, preferinţa pentru alimentele dulci tinde în mod obişnuit să scadă.
Preferinţa pentru alimente dulci influenţată de vârstă?
Mănânci prea multe dulciuri. Prea mult zahăr nu înseamnă doar risc crescut de carii, ci şi probleme cu ficatul. În special fructoza este greu de asimilat, fiind transformată în grăsime care se depune pe organe, cauzând ficatul gras. Studiile arată că zahărul în exces este la fel de periculos pentru ficat precum consumul de alcool, chiar dacă nu ai probleme cu greutatea. Aşadar, redu consumul de dulciuri, produse de patiserie, bomboane, dar şi băuturi carbogazoase îndulcite cu fructoză sau zahăr, inclusiv energizantele!

Odată cu înaintarea în vârstă, preferinţa pentru alimentele dulci tinde în mod obişnuit să scadă. Cu toate acestea, în cazul persoanelor care suferă de obezitate noile studii susţin că această diminuare nu este una semnificativă. Se pare că în cazul acestor persoane, sistemul de recompensă din creier operează diferit decât în cazul persoanelor slabe, ceea ce ar putea juca un rol important în acest proces.

Noile descoperiri au fost publicate în jurnalul medical Diabetes.

„Am reuşit să identificăm o posibilă anormalitate în relaţia dintre răspunsul de recompensă şi dopamină în creierul persoanelor care suferă de obezitate. În general, preferinţa pentru dulciuri scade pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă avem mai puţini receptori dopaminergici ai striatumului, un lucru vital pentru sistemul de recompensă. Am descoperit că atât vârsta mai scăzută cât şi un  număr mai redus de receptori dopaminergici sunt asociate cu o preferinţă mai mare pentru dulciuri la persoanele cu o greutat normală. Pe de altă parte, asta nu se întâmplă în cazul persoanelor care suferă de obezitate”,  explică autorul studiului M. Yanina Pepino.

La studiu au participat 20 de subiecţi cu o greutate sănătoasă şi 24 de persoane considerate obeze, fiecare cu un indice de masă corporală mai mare de 30. Voluntarii aveau vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.


„Am descoperit că există disparităţi în ceea ce priveşte preferinţa pentru dulciuri, dar şi când vine vorba de  numărul receptorilor pentru dopamină – unele persoane au un nivel mai ridicat, iar altele unul scăzut. În momentul în care am corelat cele două observaţii, persoanele cu o greutate normală numărul redus de receptori dopaminergici a fost asociat cu o preferinţă crescută pentru dulciuri şi alimente dulci„, adaugă şi co-autorul studiului Tamara Hershey, prosfesor de psihiatrie şi neurologie.

Această corelaţie nu a fost valabilă pentru subiecţii care sufereau de obezitate. Corelaţia dintre vârstă, preferinţa pentru dulciuri şi receptorii dopaminergici nu a urmat patternul observat la persoanele cu o greutate normală, potrivit Science Daily.

Cercetătorii susţin că motivul ar putea ţine de mecanismele asociate cu obezitate sau insulino-rezistenţa. Deşi niciunul dintre subiecţi nu suferea de diabet, unii dintre ei avea un nivel al glicemiei ridicat şi a insulinei, unii dintre ei fiind chiar rezistenţi la insulină. Cercetătorii consideră că tocmai aceşti factori ar putea modifica răspunsul creierului la dulce. Excesul de grăsime participă activ la procesele metabolice ale organismului ar putea avea efecte asupra consumului de alimente.

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică