Poți avea gripă și COVID-19 în același timp. Medic: „Ar fi o catastrofă pentru sistemul imunitar”

07.10.2021
Poți avea gripă și COVID-19 în același timp. Medic: „Ar fi o catastrofă pentru sistemul imunitar”
Gripa si covid-19 în același timp pot fi avea efecte „catastrofale” asupra organismului / FOTO: Shutterstock

Specialiștii avertizează că este posibil să avem și gripă și COVID-19 în același timp, mai ales anul acesta, când numărul de cazuri de gripă va fi mai mare decât anul trecut.

Sezonul rece de anul acesta ar putea marca primul val de pacienți infectați atât cu gripă, cât și cu varianta Delta – cea mai contagioasă tulpină de coronavirus.

„Poți avea, cu siguranță, atât gripă, cât și COVID-19, în același timp, ceea ce ar putea să fie o catastrofă pentru sistemul imunitar”, a spus medicul Adrian Burrowes, medic de familie în SUA și asistent profesor la Universitatea Central Florida, pentru CNN.

„Sunt mai îngrijorat anul acesta decât acum un an. Asta pentru că avem un număr semnificativ de cazuri grave de COVID, în SUA”, a declarat acesta.

Anul trecut, cazurile de gripă au ajuns la un minim istoric

Specialiștii spun că anul trecut lumea respecta cu mai multă strictețe regulile împotriva răspândirii coronavirusului și, în felul acesta, cazurile de gripă au fost, la rândul lor, mai puține.

Sezonul acesta „situația ar putea fi periculos de diferită”, notează Mark Rosenberg, președinte al Colegiului American al Medicilor de Urgență.

„Anul trecut, mai mulți oameni stăteau acasă și își acopereau fețele atunci când ieșeau afară, ceea ce a scăzut numărul cazurilor de gripă la un nivel istoric”, a spus Rosenberg.

„Cred că anul acesta vom vedea o creștere a cazurilor de gripă. Cred că vor fi oameni infectați cu coronavirus și gripă. Ca rezultat, cred că vom vedea o rată mai mare de mortalitate”, precizează medicul.

Plămânii ar putea fi afectați pe termen lung, în cazul infecției cu COVID și gripă în același timp

Atât gripa, cât și COVID-19, pot ataca plămânii, ducând la pneumonii, lichide în plămâni și insuficiență respiratorie, potrivit CDC (Center for Disease Control).

Fiecare dintre cele două pot cauza septicemie, leziuni cardiace și inflamații ale inimii, creierului sau țesuturilor musculare.

Dacă o persoană are cele două boli simultan ar crește riscul de afectare pe termen lung ale oricăreia dintre aceste organe.

„Cele două împreună pot cauza , cu siguranță, leziuni mai periculoase ale plămânilor și insuficiență cardiacă mai gravă”, spune expertul american.

Insuficiența respiratorie nu înseamnă neapărat că plămânii încetează să mai funcționeze. Înseamnă că plămânii nu pot livra suficient oxigen în sânge.

Cazurile de infecție cu COVID și gripă au fost rare până acum, astfel că oamenii de știință au puține informații despre cum ne-ar putea afecta cele două afecțiuni concomitent. Aceștia spun că e nevoie de mai multe studii în acest sens.

Cea mai bună modalitate de a te proteja de cele două afecțiuni este să te vaccinezi împotriva COVID-19 și a gripei. Vaccinurile pot fi efectuat în același timp.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt