Poate acidul folic din făină să prevină malformațiile congenitale? Iată ce spun medicii

Un nivel mai ridicat al acidului folic din alimentele fortificate, precum toate tipurile de făină sau orez, ar putea preveni afecțiunile neurologice a mii de copii.
02.02.2023
Poate acidul folic din făină să prevină malformațiile congenitale? Iată ce spun medicii
Envato

O parte dintre oamenii de știință din Marea Britanie au ajuns, de curând, la concluzia conform căreia un nivel mai ridicat de acid folic în alimentele fortificate, precum toate tipurile de faina sau orez, ar putea preveni numeroase diagnostice limitatoare de viață, dizabilități și afecțiuni care încă nu pot fi tratabile. Este cu adevărat aceasta o soluție revelatoare?

Creșterea acidului folic din alimente – beneficii

Pentru că nivelul actual al acidului folic din făină sau orez este mult prea scăzut și, mai mult, nu există nicio justificare pentru a ne îngrijora de posibile daune în cazul creșterii acestuia, o parte dintre profesorii și medicii din Marea Britanie consideră că a venit momentul pentru o schimbare radicală în industria alimentară.

Acidul folic este o formă sintetică a vitaminei B9, un nutrient esențial pentru dezvoltarea celulelor și formarea ADN-ului.

În acest context, guvernele din Marea Britanie au decis sa introducă o lege nouă care sa oblige reprezentanții industriei alimentare să introducă o cantitate mai mare de vitamina B9 (sau acid folic) în faina de grâu non-integrală. Altfel spus, toți englezii care vor mănâncă pâine din făina albă vor consuma, implicit, și mai mult acid folic.

Despre impactul acidului folic asupra organismului am mai discutat, mai ales în primele etape ale unei sarcini, ajutând dezvoltarea în mod corespunzător a creierului, craniului și măduvei spinării copilului. Cei mai multi medici ginecologi din România, și din cele mai multe țări din Europa și SUA, recomandă femeilor, măcar cu câteva luni înainte de instalarea unei sarcini, o doza zilnică de acid folic.

Pentru acele femei care nu urmează o astfel de dietă, riscul de a da naștere unui copil cu anomalii severe, cum ar fi Spina bifida (închiderea incompleta a coloanei vertrebale fetale în timpul primei luni de sarcina) este mult mai crescut.

Mai mult acid folic!

În Marea Britanie exista una dintre cele mai ridicate rate a complicațiilor de tub neural din Europa, a declarat Neena Modi, profesor doctor neonatolog la Imperial College London. „Nu este o condiție trivială. Are consecințe pe termen lung atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie. Fiecare defect al tubului neural este o tragedie, nu văd niciun motiv să nu trecem la un nivel mai ridicat de fortificare a organismului.”

Autoritățile Marii Britanii au propus un adaos de 0.25 miligrame de acid folic la 100 de grame de făină non-integrală, dar profesoara Modi, precum și alți colegi de-ai ei, susțin ca este necesar un adaos de patru ori mai mare decât cantitatea deja propusă – mai precis, 1 miligram la 100 grame de făina sau orez.

Un studiu realizat în 1991, în Marea Britanie, și publicat în renumita revistă de știință, The Lancet, demonstra cum administrarea zilnică a 4 miligrame de acid folic a redus afecțiunile tubului neural la bebeluși cu aproximativ 80%. Sir Nicholas Wald, profesor în medicina preventivă la University College London – cel care a coordonat studiul -, garanta eficienta acidului folic în cantități mărite „este perfect sigur, și previne mai multe afecțiuni congenitale, plus că ar aduce beneficii tuturor mamelor, bogate sau sărace deopotrivă.”

Benefic, și nu prea?

Ca în orice descoperire sau soluție științifică, există mai multe fațede ale aceleași probleme, dar poate tocmai de aceea, știința ne ajută atât de mult și rămâne atât de spectaculoasă. Asadar, în cazul acidului folic, există și experți care sunt îngrijorați de faptul că o cantitate foarte mare de acid folic în dietele tuturor ar putea masca alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia.

Cu răspunsuri pe care încă nu le avem, o sincopa încă nerezolvată în ceea ce privește alegerile alimentare ale consumatorilor care mănâncă doar făină integrală sau fără gluten, totuși, este posibil să ne aflăm în fața unei decizii care ar putea revoluționa sănătatea în rândul copiiilor nu numai din Anglia, dar în viitor poate chiar din întreaga lume.

Aproape la fel ca în anul 2009, când eram profund contrariați de obligativitatea prin lege a producătorilor de produse de panificație de a adăuga fier și acid folic în produsele lor.

Sursă: https://www.bbc.com/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir
Bianca Dragomir
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ... citește mai mult
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?