Plămânii şi capacitatea de a repara mutaţiile canceroase, după ce te laşi de fumat

Un nou studiu publicat în revista Nature arată că plămânii au capacirarea de a se regenera după ce te laşi de fumat.
Plămânii şi capacitatea de a repara mutaţiile canceroase, după ce te laşi de fumat
FOTO: profimediaimages.ro / Plămânii şi capacitatea de a repara mutaţiile canceroase, după ce te laşi de fumat

În urma unui nou studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că în cazul persoanelor care se lasă de fumat, plămânii pot repara mutaţiile canceroase produse de acest obicei nesănătos.

Studiul, publicat în revista Nature, arată că şi în cazul persoanelor care au fumat un pachet pe zi timp de 40 de ani, dacă renunţă la un moment dat, există celule la nivelul plămânilor care au capacitatea de a reface acest organ vital, într-o anumită proporţie. Înainte de a se transforma în celule canceroase, celulele plămânilor suferă mutaţii. Mai exact, până la 10.000 de modificări genetice.

Cercetătorii au emis ipoteza că aceste celule par a „exista într-un fel de buncăr nuclear”, iar atunci când un fumător se lasă de fumat ele se înmulţesc înlocuind celulele care au suferit modificări genetice – în cazul celor care renunţă să fumeze până la 40% din celulele pulmonare arată la fel de sănătoase ca cele ale unui nefumător.

„Descoperirea ne-a luat complet pe nepregătite”, a spus Peter Campbell de la Sanger Institute. „Există o populaţie de celule care cumva magic reface învelişul căilor respiratorii.  Unul dintre lucrurile cu totul remarcabile observate a fost faptul că şi la pacienţii care au renunţat după 40 de ani de fumat am găsit celule regenerative rămase neatinse de expunerea la tutun”, a precizat acesta.

Riscul de cancer scade odată cu renunţarea la fumat întrucât nu se mai produc mutaţii, iar plămânii au şansa de a compensa celulele afectate cu unele sănătoase.

Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată