Plăcerea de a bea cafea este determinată de gene

Unii oameni nu-şi pot începe ziua fără să bea o ceaşcă de cafea. Sau două-trei. Alţii, în schimb, beau foarte rar deloc. Responsabilă de aceste diferenţe dintre noi ar fi, spun cercetătorii, ADN-ul.
09.09.2016
Plăcerea de a bea cafea este determinată de gene

Unii oameni nu-şi pot începe ziua fără să bea o ceaşcă de cafea. Sau două-trei. Alţii, în schimb, beau foarte rar sau deloc. Responsabilă de aceste diferenţe dintre noi ar fi, spun cercetătorii, ADN-ul.

Autorii unui studiu recent au examinat ADN-ul a peste 1.200 de persoane din Italia şi al peste 1.700 de persoane din Olanda. Toţi participanţii la studiu erau întrebaţi ce cantitate de cafea consumă zilnic. S-a observat că o genă numită PDSS2 joacă un rol important în metabolizarea cafeinei şi face diferenţa dintre băutorii şi nebăutorii de cafea. Mai concret, gena aceasta reglează producţia de proteine care metabolizează cafeina în organism.

„Studiul a arătat că persoanele cu un nivel mai pronunţat al genei PDSS2 metabolizează mai încet cafeina şi de aceea consumă mai puţină cafea. Aceste persoane nu au nevoie de prea multă cafea ca să se simtă în formă la începutul zilei”, a declarat Nicola Pirastu, profesor la Universitatea Trieste din Italia.

Acesta nu e primul studiu de acest gen realizat până acum. Într-o cercetare din 2014, s-au identificat şase marcări genetici asociaţi cu reacţia organismului la cafeină. „Cafeaua e sănătoasă, conţine antioxidanţi, protejează arterele şi chiar prelungeşte viaţa. Pe de cealaltă parte, unora le poate face rău şi predispune la diverse afecţiuni. Cunoscând diferenţele genetice dintre noi, ne putem explica de ce reacţionăm diferit la această populară băutură”, a adăugat Nicola Pirastu.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras