„La fel ca orice condiment picant, precum chili, wasabi sau tabaco, ardeiul are proprietati de ardere a grasimilor, deoarece stimuleaza productia de endorfine si adrenalina in organism si creste rata metabolismului cu 25 la suta timp de trei ore dupa masa”, explica dr. Bilic.
Mai mult, specialistul sustine ca ardeiul iute stimuleaza circulatia, transpiratia si sistemul nervos, iar datorita capsaicinei, substanta responsabila de gustul iute, are efect protector pentru mucoasa stomacului.
Acesta este recomandat persoanelor care sufera de ulcer sau gastrita, deoarece capsaicina imbunatateste iritatia peretelui gastric, produce sucuri protectoare si acizi care ataca bacteriile.
Acesta are efecte pozitive cardiovasculare, deoarece scade nivelul de colesterol şi al aterogenezei, spune dr. Bilic. Un alt condiment care accelerează arderile este piperul negru. Specialiştii spun că acesta este un puternic antioxidant şi antibacterian, în timp ce ardeiul iute poate stimula şi îmbunătăţi sistemul imunitar.
Potrivit medicilor, hreanul acţionează ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, rădăcina de hrean are numeroase proprietăţi curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimulează creşterea tensiunii arteriale şi sistemul imunitar al organismului.
În plus, rădăcina este utilă în tratarea bronşitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei şi a stomatitei. Medicii nutriţionişti recomandă să consumăm ardei, piper sau hrean cu moderaţie, deoarece excesul duce la apariţia ulcerului, a refluxului gastroesofagian sau la iritarea tractului gastrointestinal.