Webinarul LIVE – Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale!, organizat de publicația online Gândul, alături de Asociația Medici pentru România și de partenerul lor, Sanador, a avut loc pe 15 octombrie, ale cărui gazde au fost Beatrice Osanu, redactor șef al publicației ”Ce se Întâmplă, Doctore?” și Alex Costache, președintele Asociației Medici pentru România.
Cei doi au intrat în dialog atât cu experți, psihiatri, psihologi și psihoterapeuți, cât și cu persoane care au contractat virusul SARS-CoV-2 și au manifestat diferite forme ale bolii COVID-19, de la asimptomatici până la forme severe care au necesitat internare la terapie intensivă. Specialiștii au încercat să explice efectele pandemiei asupra psihicului uman și ce ar trebui să facem pentru a depăși cu bine aceste timpuri noi.
Petre Funie – primar comuna Slobozia, este una dintre persoanele infectate cu noul coronavirus care a avut nevoie de terapie intensivă după diagnosticul cu COVID-19 și care în prezent susține că se simte neașteptat de bine.
”Consider că mi-am revenit atât din punct de vedere fizic, cât și psihic”, povestește primarul comunei Slobozia, Petre Funie.
În continuarea discuției, acesta a povestit cum a debutat boala, cum a descoperit-o, dar și parcursul care a avut un final fericit.
”Aveam toate simptomele specifice bolii. Dureri musculare foarte puternice, respirație greoaie, am ajuns la Spitalul Colentina cu saturație de 60%. Nu aveam gust, nu aveam miros. Mă simțeam enorm de slăbit”, povestește Petre Funie.
Secțiile de terapie intensivă sunt cele în care pacienții nu văd oamenii care au grijă de ei. Aflat în această situație, edilul povestește experiența cu virusul ucigaș și recomandă tuturor să urmeze normele impuse, de la distanțarea socială, până la igiena corespunzătoare și purtarea măștilor de protecție.
”Lumea trebuie să înțeleagă că este o boală foarte periculoasă, care îți atacă toate organele. Este o boală șireată, pentru că nu ști de unde o iei. Purtăm mască, dar trebuie să evităm contactul cu nasul, cu ochii, cu gura. Am stat în terapie intensivă două săptămâni și trei zile. În primele zile m-am simțit foarte rău, nu știam ce se întâmplă cu mine. Atunci când cadrele medicale veneau în zona roșie știa fiecare ce are de făcut. Erau foarte bine organizați”, povestește primarul Petre Funie.