Petele închise de pe iris, cauzate de expunerea la soare. Ce persoane au un risc mai mare?

Ai observat existenţa unor pete închise la culoare pe iris, atunci, cel mai probabil, acestea sunt cauzate de expunerea la soare.
Petele închise de pe iris, cauzate de expunerea la soare. Ce persoane au un risc mai mare?

Ochii pot fi un bun indicator al problemelor de sănătate. Pe lângă afectiunile oculare, cataracta sau glaucomul, se pot afla informaţii şi despre afecţiuni sistemice, precum diabetul zahărat sau bolile cardiovasculare.

Cel mai recent studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Asociaţia pentru Cercetarea în Vedere şi Oftalmologie (ARVO) arată că petele închise la culoare de pe iris (aşa numiţii pistrui de ochi) sunt mai des întâlnite la persoanele care s-au expus o perioadă îndelungată la soare. Deşi nu sunt maligne, petele pot indica  prezenţa sau riscul bolilor cauzate de lumina soarelui, cum ar fi cataracta sau degenerescenţa maculară.

Dezvoltarea petelor închise la culoare de pe iris a fost corelată cu vârsta mai înaintată, cu numărul de arsuri solare pe durata vieţii şi cu arsurile grave produse de soare, care au avut ca rezultat băşici cu lichid. Din păcate, oamenii nu sunt, în general, conştienţi de riscul foarte mare la care sunt supuşi ochii lor din cauza expunerii la ultraviolete. Supraexpunerea la radiaţiile ultraviolete poate duce la schimbări dăunatoare la nivelul corneei, conjunctivei şi cristalinului.

La studiu au participat 600 de înotători din Austria. Acestora le-au fost examinaţi ochii pentru a descoperi “pistruii” şi au avut de completat un chestionar în care era întrebaţi despre expunerea solară de-a lungul vieţii şi obiceiurile de protecţie împotriva razelor ultraviolete. Rezultatele au arătat că persoanele cu ochii închişi la culoare aveau mai puţine pete, la fel şi cei care se protejau împotriva razelor dăunătoare ale soarelui.
O constatare neaşteptată a fost poziţionarea petelor de pe iris. Cercetătorii au descoperit că petele erau poziţionate departe de nas, în cadranul exterior. Acest lucru se datorează faptului că sprâncenele şi nasul protejează ochiul de soare, reducând astfel expunerea şi riscul de a dezvolta pete.

Radiaţiile solare – cauza principală pentru cancerul de piele, de ochi şi cataractă

Radiaţiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman: soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a culorii, apariţia petelor şi a riduri superficiale. De asemenea, determină apariţia cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele, însă cu cea mai bună rată de supravieţuire, pentru că nu metastazează), carcinomul spinocelular (al doilea ca frecvenţă, dar poate metastaza şi creşte mai rapid) sau melanomul malign, cel mai rar, dar şi cel mai letal, pentru că metastazează devreme.

Mai sunt de menţionat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent şi mai letal, sau melanomul irisului, întâlnit mai rar, dar care poate metastaza, de asemenea. Nu în ultimul rând, riscul de cataractă creşte exponenţial în urma expunerii la soare. Acesta este motivul pentru care populaţiile care locuiesc la altitudine, de exemplu în Nepal, au o rată foarte mare, peste 90%, de cataractă precoce.