Peste 10% dintre români suferă de diabet şi aproape 20% sunt în faza de prediabet!

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai importantă problemă de sănătate a secolului 21. Există peste 400 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat la nivel mondial, iar în următorii ani se preconizează o creştere de 10-15% a cazurilor de diabet, un medic diabetolog celebru afirmând chiar că toată omenirea va avea diabet la un moment dat.
Peste 10% dintre români suferă de diabet şi aproape 20% sunt în faza de prediabet!

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai importantă problemă de sănătate a secolului 21.

Există peste 400 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat la nivel mondial, iar în următorii ani se preconizează o creştere de 10-15% a cazurilor de diabet, un medic diabetolog celebru afirmând chiar că toată omenirea va avea diabet la un moment dat.

Diabetul zaharat afectează aproximativ 10% din populaţia României, adică peste 1,7 milioane de români, balanţa înclinând puţin mai mult spre sexul masculin.  Foarte important este şi faptul că aproape 20% dintre români sunt în faza de prediabet (vezi aici 5 semne care ar trebui să te pună pe gânduri)

Potrivit studiului PREDATORR, realizat în perioada februarie-mai 2012, pe un eşantion reprezentativ de 803.489 persoane de pe întreg teritoriul României, cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani,  distribuţia cazurilor de diabet este oarecum uniformă, procente uşor mai ridicate de cazuri de diabet fiind înregistrate în Muntenia, Modova şi Oltenia, urmată de Transilvania.  Cerecetarea a scos la iveală că din totalul de pacienţi cu diabet, 31% sunt obezi şi 34% sunt supraponderali, ceea ce demonstrează o legătură evidentă între greutatea corporală şi riscul de a face diabet zaharat.

Pornind de la acest studiu, statisticile au arătat că pentru fiecare pacient diagnosticat există cel puţin un pacient nediagnosticat. De aici necesitatea unui screening precoce al diabetului zaharat şi instituirea măsurilor terapeutice corespunzătoare pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor cronice.

“Obiectivul nostru este acela de a realiza un management integrat pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, şef al Secţiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Păulescu” şi Vicepreşedintele Societăţii Române de Nutriţie. 

Complicaţii ale diabetului zaharat

Nu este de neglijat nici aspectul complicaţiilor survenite în urma diabetului. Potrivit medicului diabetolog Cristian Serafinceanu, complicaţia cea mai gravă constă în faptul că diabetul zaharat agravează sau cresc riscul de boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral, boala arterială periferică, insuficienţa cardiacă, moartea subită).
De asemenea, pot surveni complicaţii micro –vasculare cum sunt retinopatia diabetică (principala cauză de orbire în lume), boala cronică de rinichi sau piciorul diabetic (prima cauză de amputaţie la nivel mondial).

“Diabetul zaharat şi tulburările de metabolism asociate acestuia reprezintă factori de risc pentru tulburarea neurocognitivă sau demenţa, aşa cum este cunoscută în rândul populaţiei. Odată cu trecerea anilor, cu toţii acumulăm leziuni cerebrale, mai ales pacienţii cu diabet zaharat, dar prezenţa factorilor de risc antrenează o înfometare a creierului şi o leziune care este majoră şi care duce la apariţia demenţei. Acestea sunt principalele mecanismele asociate între diabet zaharat, sindrom metabolic şi tulburare neurocognitivă. Trebuie să tratăm toţi factorii de risc vascular şi să păstrăm activitatea cognitivă intelectuală cât mai mult timp. Cu alte cuvinte, ne luptăm câteodată cu genetica, dar ar trebui să ne luptăm şi cu factorii de risc. În momentul în care câştigăm această bătălie, putem să aducem un plus pentru pacienţii noştri”, a concluzionat Dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog.

Factorii de risc în apariţia diabetului

Sedentarismul, alimentaţia bogată în glucide, în special dulciuri, stresul, kilogramele în plus, sexul (bărbaţii au risc mai mare de a face diabet, însă femeile sunt mai expuse riscului de a face complicaţii cardiovasculare în urma diabetului, cauza nefiind cunoscută) şi colesterolul crescut sunt principalii factori de risc ce pot duce la apariţia diabetului zaharat.
De asemenea, curele de slăbire repetate, în special dieta Dukan sau Atkins, pot dezechilibra metabolismul şi pot conduce la grave probleme de sănătate, cu complicaţii greu de tratat.

“Trebuie menţionat că din totalul de pacienţi cu diabet zaharat din România, doar 800.000 sunt luaţi în evidenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, restul fiind o enigmă totală, deci nu ştim cum se tratează, cu ce şi ce complicaţii prezintă” a declarat Dr. Cristian Serafinceanu.
Se impune, aşadar, în opinia specialiştilor, nevoia unui screening la nivel naţional care să ajute la depistarea persoanelor la risc de diabet, astfel încât să poată fi luate măsuri din timp, pentru a preveni complicaţiile.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Consumă ulei cu încredere!
Consumă ulei cu încredere!
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive