Pesta porcină africană – Vor mai putea românii să crească porci în gospodării?

În România se vor putea creşte porci în gospodăria proprie cu respectarea unor norme de biosecuritate - mesajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
05.03.2020
Pesta porcină africană - Vor mai putea românii să crească porci în gospodării?
Pesta porcină - Vor mai putea românii să crească porci în gospodării? foto Mădălina Drăgoi

Deşi au circulat diverse informaţii şi zvonuri despre creşterea porcilor în propriile gospodării, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu interzice şi nu limitează creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei din România. Însă trebuie respectate reguli de biosecuritate.

Oficialii Ministerului Agriculturii  şi Dezvoltării Rurale au declarat că este în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creşterea porcilor, acestea fiind benefice pentru creşterea suinelor în sistem gospodăresc, dar şi pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale şi a celor industriale.

Este nevoie de un program susţinut pentru protejarea sănătăţii porcilor şi a producătorilor

În urma consultării cu crescătorii, cu asociaţiile de fermieri şi cu asociaţiile procesatorilor de carne va rezulta un proiect de ordin care va stabili reguli generale de biosecuritate pentru prevenirea şi combaterea bolilor majore la porcine.
Este nevoie de un program de măsuri care să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Românei şi care să permită relansarea activităţii în creşterea porcinelor şi în procesarea cărnii de porc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
3 alimente ”banale” antidiabet
3 alimente ”banale” antidiabet
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări:
Cel mai nociv aliment pentru inimă. Românii l-au consumat cel puțin o dată
Cel mai nociv aliment pentru inimă. Românii l-au consumat cel puțin o dată
Cum influențează sănătatea orală creierul?
Cum influențează sănătatea orală creierul?