Persoanele înalte, mai puţin predispuse să se confrunte cu diabetul de tip 2

Un nou studiu arată o legătură între riscurile apariţiei diabetului de tip 2 şi înălţime.
Persoanele înalte, mai puţin predispuse să se confrunte cu diabetul de tip 2
FOTO: 123rf.com / Persoanele înalte, mai puţin predispuse să se confrunte cu diabetul de tip 2

În urma unei noi cercetări realizate în Germania s-a descoperit că persoanele înalte au un risc scăzut de apariţie a diabetului de tip 2. Aşadar, înălţimea poate influenţa dacă o persoană este sau nu predispusă la diabet. Pentru fiecare 10 centimetri sau mai mult, există o reducere a riscului de apariţie a diabetului de tip 2 cu 41% în cazul bărbaţilor şi cu 33% în cazul femeilor, arată studiul.

Cercetătorii au ajustat rezultatele pentru a elimina potenţialele efecte ale vârstei, educaţiei, stilului de viaţă sau a dimensiunii taliei în privinţa riscului de apariţie a diabetului. Ei sugerează că relaţia inversă dintre înălţime şi riscul de diabet de tip 2 poate fi dată de cantitatea scăzută de grăsime acumulată în jurul ficatului, dar şi mulţi alţi factori favorabili de risc cardiometabolic, ca grăsimea din sânge şi proteina-C reactivă.

Statura miniona şi legătura cu diabetul de tip 2

Studiul a fost condus de oamenii de ştiinţă de la Centrul German de Cercetare a Diabetului şi Institutului German de Nutriţie Umană, iar la acesta au luat parte 27,548 de participanţi în perioada 1994-1998. Dintre aceştia, 16,644 erau femei cu vârste cuprinse între 35 şi 65 şi 10,904 bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani. Astfel, descoperiril au dus către o cercetare anterioară în care se vorbeşte despre persoanele mici de statură care sunt predispuse la un risc mai mare de a se confrunta cu diabetul de tip 2. Raporatele arată că persoanele înalte au o sensibilitate mai mare la insulină, dar şi o funcţionare mai bună a celulelor. Alte studii vorbesc despre o legătură dintre persoanele mici de statură şi riscul crescut de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Această relaţie poate include factorii de risc aflaţi în strânsă legătură cu diabetul de tip 2.

Lungimea piciorului şi înălţimea din şezut

În timpul acestui studiu nu s-a examinat doar relaţia dintre înălţimea indivizilor şi diabetul de tip 2, ci şi două componente ale înălţimii. Mai exact, lungimea piciorului şi înălţimea pe care individul o are din şezut. Echipa de cercetare a descoperit că în cazul bărbaţilor, cu cât piciorul este mai lung cu atât şansele de a se confrunta cu diabetul de tip 2 sunt mai mici. În cazul femeilor însă, pe lângă acest aspect, mai conta şi înălţimea pe care o au atunci când stau pe scaun.

 

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Valentina Boantă, SANADOR: schema de vaccinare a copiilor
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv