Persoanele cu astm sau rinită alergică riscă să facă forme grave ale bolii COVID-19

Oamenii din această categorie la risc trebuie să fie conştienţi de pericol şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a se proteja: să poarte mască, să se spele corect şi frecvent pe mâini şi să păstreze distanţa fizică.
06.09.2020
Persoanele cu astm sau rinită alergică riscă să facă forme grave ale bolii COVID-19

Un nou studiu realizat în Coreea de Sud şi publicat recent în Journal of Allergy and Clinical Immunology arată că riscul de contractare a noului coronavirus şi de evoluţie severă a bolii COVID-19 este mai ridicat în cazul persoanelor care se confruntă cu rinită alergică sau astm. Potrivit cercetării, bolnavii de astm au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta complicaţii ca urmare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, în comparaţie cu persoanele sănătoase.

Echipa de savanţi de la University of Ulsan College of Medicine din Seul, condusă de dr. Jee Myung Yang, a analizat datele medicale a 219.000 de oameni care au fost testaţi pentru COVID-19 în perioada ianuarie-mai şi 7.340 au primit confirmarea că sunt pozitivi la noul coronavirus.

Dintre aceştia, 9,9% sufereau de astm (725 de oameni), 57,4% de rinită alergică (4.210 oameni) şi 1,9% de dermatită atopică (136 de oameni).

„Rezultatele indică o legătură strânsă între bolile respiratorii sau alergii şi riscul de a contracta virusul SARS-CoV-2”, spune autorul studiului.

De asemenea, specialiştii au observat că aceste categorii de persoane sunt mai predispuse la apariţia unor complicaţii ale bolii COVID-19. Astfel, 6,9% dintre persoanele confirmate cu noul coronavirus şi care sufereau de astm, respectiv 4,7% dintre cele cu rinită alergică au prezentat forme severe ale bolii şi au avut nevoie de mai multe zile de spitalizare.

„Credem că oamenii din această categorie la risc trebuie să fie conştienţi de pericol şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a se proteja: să poarte mască, să evite aglomeraţia, să se spele corect şi frecvent pe mâini şi să păstreze distanţa fizică de minimum 2 metri faţă de alte persoane”, au concluzionat cercetătorii.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Un medic avertizează: și vegetarienii pot acumula grăsime în ficat