Pastila mai bună decât orice antibiotic! Te scapă de infecții urinare, dureri și usturimi

29.03.2022
Pastila mai bună decât orice antibiotic! Te scapă de infecții urinare, dureri și usturimi
Sursa foto: Shutterstock @Ilya_Kuznetsov

Femeile care se confruntă cu infecții urinare recurente ar putea scăpa de chinul simptomelor extrem de neplăcute cu ajutorul unui medicament care este mai puțin nociv decât antibioticul, dar la fel de eficient ca acesta, potrivit unui studiu publicat recent în British Medical Journal.

Potrivit statisticilor, una din patru femei suferă de cel puțin 3 episoade de infecții urinare în fiecare an. Cel puțin 80% dintre femei dezvoltă la un moment dat pe parcursul vieții o infecție de tract urinar. Printre simptomele frecvente ale infecțiilor de tract urinar se numără: durerea sau senzația de arsură sau usturime la urinare, eliminarea unei cantități mici de urină, durerile puternice de spate, febra, frisoanele, greața și vărsăturile.

Antibioticele afectează memoria

Deși episoadele acute de infecție urinară se rezolvă de la sine în majoritatea cazurilor fără a fi nevoie de antibiotice, un sfert dintre femei vor experimenta infecții urinare repetate pe parcursul unui an și sunt nevoite să urmeze tratament cu antibiotice, care nu sunt lipsite de riscuri.

Pe lângă faptul că dezechilibrează flora digestivă și pot reduce eficiența antibioticelor împotriva anumitor bacterii, aceste medicamente au fost asociate recent și cu tulburări de memorie.

O cercetare publicată recent în jurnalul PLOS One arată că administrarea frecventă a antibioticelor la vârsta mijlocie are efecte negative asupra cogniției, mai ales în cazul femeilor. Altfel spus, antibioticele ar putea juca un rol în declinul cognitiv de la bătrânețe, în apariția diverselor forme de demență.

Medicamentul care neutralizează bacteriile responsabile de infecții urinare

Experții au constatat că o pastilă antiseptică pe bază de metenamin poate neutraliza bacteriile din urină, prevenind totodată reapariția infecțiilor urinare la câteva luni distanță.

În cadrul studiului, 240 de femei care se confruntau cu infecții urinare recurente au fost împărțite în 2 grupuri: unul a primit tratamentul standard cu unul din cele 3 antibiotice recomandate de obicei în această afecțiune (nitrofurantoin, trimetoprim sau cefalexin), altul a primit pastile cu metenamin.

Astfel, cercetătorii au observat că femeile care luaseră pastile cu metenamin au avut același număr de infecții urinare (în medie, un singur episod) pe parcursul unui an precum cele din grupul care luase antibiotice.

Printre posibilele reacții adverse ce pot apărea în urma administrării de metenamin se numără senzația de greață și vărsăturile. Însă, în comparație cu reacțiile adverse ale antibioticelor, acestea sunt mult mai puțin periculoase, spun medicii.

Potrivit prospectului, metenamin este un bacteriostatic activ față de majoritatea bacteriilor provocatoare de infecții urinare, cum ar fi E. coli, Aerobacter aerogenes, Pseudomonas.

Avantajul major al acestuia este că nu dezvoltă rezistență bacteriană, motiv pentru care poate fi folosit în tratamentul prelungit. Datorită formaldehidei eliberate ia naștere acidul diformaldehiduric solubil, dizolvant al acidului uric.

Tratamentul pe bază de metenamin este deja aprobat de National Institute for Health and Care Excellence, însă nu a fost, până acum, folosit pe scară largă, din cauza lipsei de dovezi suficiente.

Savanții de la Universitatea Newcastle, cei care au realizat studiul, speră că aceste noi descoperiri vor determina medicii să recomande mai des noul tratament în detrimentul antibioticelor pentru prevenirea episoadelor recurente de infecții urinare, dar și pentru a combate astfel rezistența la antibiotice, o amenințare la adresa sănătății tuturor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice