Pacienții cu schizofrenie, risc crescut de deces din cauza COVID-19

Pacienții cu schizofrenie sunt de trei ori mai predispuși riscului de deces din cauza COVID-19 spre deosebire de cei cu alte boli psihice, arată un nou studiu.
05.02.2021
Pacienții cu schizofrenie, risc crescut de deces din cauza COVID-19
Pacienții cu schizofrenie, risc crescut în fața virusului COVID-19

Pacienții cu schizofrenie sunt de trei ori mai predispuși riscului de deces din cauza COVID-19 spre deosebire de cei cu alte boli psihice, arată un nou studiu.

Pacienții cu schizofrenie riscă forme severe de COVID-19

Riscul crescut este explicat de factori care de cele mai multe ori sunt acompaniați de tulburări mentale serioase, iar bolile cardiovasculare, diabetul și fumatul se numără printre acești factori, informează cercetătorii Universității de Medicină Grossman School din New York.

Investigația arată că schizofrenia este cel mai mare factor de risc de deces produs de COVID-19.

Pentru studiul publicat în JAMA Psychiatry, cercetătorii au analizat 7.348 de pacienți, atât femei cât și bărbați tratați de COVID-19, în perioada 3 martie-31 mai 2020. Dintre aceștia, 14% erau diagnosticați cu schizofrenie, tulburări de dispoziție și anxietate.

Cercetătorii au calculat rata de deces cu 45 de zile de la testarea pozitivă cu noul coronavirus. Pacienții de 75 de ani sau mai în vârstă aveau șanse de deces de 35.7%, în timp ce pacienții de 65-75 de ani aveau șanse de 16.6% de deces produs de COVID-19. De asemenea, pacienții de 55-64 de ani erau de opt ori mai predispuși la deces, iar pacienții de 45-54 de ani erau de 3.9 ori mai predispuși la deces.

Inițial, cercetătorii au crezut că probleme precum depresia sau bolile cardiovasculare pot sta în spatele speranței de vârstă a pacienților cu schizofrenie, însă rezultatele sugerează că biologia schizofreniei face pacienții mai vulnerabili în fața COVID-19. Una dintre explicații ține de sistemul imunitar, care se află în strânsă legătură cu gena tulburării.

Înainte de pandemie am întâlnit pacienți care trăiau cu boli mintale severe predispuși să experimenteze o sănătate fizică slabă și cu șanse de 4.5 ori mai mari de deces înainte de vârsta de 75 de ani față de populația generală. Controlul sănătății poate salva vieți. Este esențial să căutăm un diagnostic al bolii mintale și tratarea problemelor pentru a îmbunătăți calitatea vieții, a spus unul dintre autorii studiului.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere