Pacienții cu boli reumatice solicită continuarea îngrijirii și a tratamentului, inclusiv în regim de telemedicină

13.10.2021
Pacienții cu boli reumatice solicită continuarea îngrijirii și a tratamentului, inclusiv în regim de telemedicină

Pacienții cu boli reumatice și musculo-scheletice din România au nevoie de asigurarea continuă a accesului la servicii de sănătate, inclusiv prin intermediului consultațiilor de telemedicină, și de posibilitatea continuării terapiilor necesare, pentru a nu se confrunta cu agravarea bolii în perioada pandemiei de COVID-19.

Deși unii pacienți au ajuns, din teama de infectare, mai târziu la doctor, medicii reumatologi au făcut eforturi pentru ca îngrijirea să nu fie întreruptă total în niciun moment al pandemiei.

Acestea sunt câteva dintre concluziile dezbaterii Sănătatea este în mâinile tale! Acționează acum!, organizată de Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor (marcată în fiecare an în data de 12 octombrie).

Grupul de pacienți cu afecțiuni reumatice reprezintă un grup sensibil, care are nevoie de grijă și de atenție particulară, uitându-ne în principal la riscul de afectare a sistemului imunitar și posibila corelație a acestuia cu COVID-19.

În mod evident, suntem afectați noi și pacienții pe care îi îngrijim de faptul că medicațiile antireumatice, printre care hidroxiclorochina sau tocilizumabul, sunt utilizate pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. Trebuie să încercăm să ne adaptăm acestor condiții, în așa fel încât să asigurăm continuitatea serviciilor medicale de reumatologie și accesul pacienților care au nevoie de noi,  a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul și guta.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. De aceea, în această perioadă a fost foarte important ca aceste boli să nu se agraveze.

Situația cu privire la accesul pacienților la îngrijire diferă de la un pacient la altul, de la o secție la alta. S-au restrâns spitalizările de lungă durată, dar practic nu au fost întrerupte nicio clipă.

Sunt unii pacienți care de teamă au ajuns mai târziu la noi decât în condiții normale, dar medicii au făcut eforturi pentru ca situația să nu fie ireparabilă, a afirmat Prof. Dr. Simona Rednic, medic reumatolog.

Vaccinarea pacienților cu boli reumatice, o prioritate

Și în cazul pacienților cu boli reumatice, vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne cea mai bună armă în fața bolii, aceștia având recomandare de vaccinare prioritară și de curând recomandare de administrare a trei doze de vaccin din schema inițială.

Pacienții cu boli reumatologice inflamatorii, autoimune au risc foarte mare de a face forme severe de COVID-19, de aceea reprezintă un grup prioritar pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Toți pacienții reumatologici ar fi trebuit să fie până la acest moment vaccinați. Vaccinarea ar trebui făcută cât mai curând posibil, indiferent de gradul de activitate a bolii reumatologice și de severitatea acesteia.

Pacienții imunodeprimați, cu boli imunologice, care încep vaccinarea, vor primi acum în loc de două doze, 3 doze, conform celor mai recente aprobări. După 28 de zile de la a doua doză, pacientul imunodeprimat poate primi și o a treia doză de vaccin de tip ARNm.

În România, administrarea celei de-a treia doze la pacienții imunodeprimați este posibilă începând cu această lună, a declarat Prof. Dr. Victoria Aramă, medic infecționist.

Aceasta a adăugat că nu este nevoie de testare serologică înainte de vaccinarea pacienților, că după vaccinare pacienții trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție împotriva COVID-19 și că este important ca familiile pacienților să fie și ele vaccinate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice, mai multe persoane decât în orice alt grup de boli.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

La evenimentul organizat de Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie au participat și pacienți cu boli reumatice de tip inflamator, care au făcut apel la autorități pentru continuarea serviciilor de telemedicină, esențiale pentru pacienți în această perioadă, dar și reprezentați ai autorităților: Conf. Dr. Diana-Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Prof. Farm. Dr. Robert Ancuceanu – Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, Adela Cojan – Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită aici: https://srreumatologie.ro/live/ sau pe pagina de Facebook a Societății Române de Reumatologie, click aici.

Campanie susținută de AbbVie, Eli Lilly, EwoPharm și Pfizer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”