Pacienţi cu boli cardiace operaţi prin incizii de doar 3 cm în România

O echipă condusă de Conferenţiar Dr. Cătălin Constantin Badiu a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă - chirurgia cardiacă endoscopică.
Pacienţi cu boli cardiace operaţi prin incizii de doar 3 cm în România
Pacienţi cu boli cardiace operaţi prin incizii de doar 3 cm în România, foto SUUB

Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive  (la care este necesară depărtarea coastelor), în sensul că pentru a opera inima endoscopic se face o incizie foarte mică, de doar 3 centimetri în spaţiul intercostal fără a fi afectată deloc structura geometrică a toracelui.

De la începutul anului 2020, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti aceste intervenţii se fac în Blocul Operator Central de la SUUB, acolo unde există aparatura de ultimă generaţie necesară pentru astfel de operaţii. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este unul dintre puţinele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică.

Cum se desfăşoară acest tip de operaţii?

„Noi, echipa medicală de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, facem chirurgie cardiacă minim-invazivă de câţiva ani, de când a fost deschisă secţia de chirurgie cardiovasculară. Acum, însă, am mers mai departe, spre proceduri endoscopice de tratare a valvei mitrale, în care trauma unei proceduri minim invazive este şi mai redusă, operând valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri printre coaste fără a atinge structurile osoase. Pe lângă incizia prin care operam pacientul, mai facem una mai mică prin care introducem endoscopul cu care intrăm până la nivelul structurii cardiace respective, pentru a vedea exact zona care trebuie operată. Camera cu ajutorul căreia sunt redate pe monitoare structurile cardiace nu numai că măreşte zona operată, dar o şi redă tridimensional. Aşadar, în astfel de operaţii noi nu vedem direct structura cardiacă operată, ci vedem imaginea 3D transmisă de endoscopul introdus în torace, pe mai multe monitoare” a declarat conf. dr Cătălin Constantin Badiu.

Ce beneficii aduce chirurgia cardiacă endoscopică?

Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient, deoarece, aşa cum am menţionat anterior structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtăm coastele, de data aceasta intrăm pur şi simplu prin spaţiul de circa un centimetru lăţime existent dintre două coaste” a declarat conf. dr Cătălin Constantin Badiu.