Ora de vară 2021. Când se schimbă ora în România și cum ne afectează sănătatea

27.03.2021
Ora de vară 2021. Când se schimbă ora în România și cum ne afectează sănătatea
România trece în acest weekend la ora de vară 2021/ Foto: Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică (27-28 martie), România trece la ora de vară. Vom da ceasurile înainte cu o oră, ora 3.00 devenind 4.00. Ziua de duminică va fi astfel cea mai scurtă din an.

Parlamentul European a votat pentru eliminarea orei de vară din 2021. Țările care doreau să fie permanent în timpul verii își vor regla ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din martie 2021.

Cei care optează pentru iarnă permanentă își vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, scrie Gândul.

Ora de vară. Când dăm ceasurile cu o oră înainte?

Ceasurile merg întotdeauna la 01.00 dimineața în ultima duminică din martie – anul trecut, care a căzut duminică 29 martie, iar în 2021 ora  începe, așadar, peste noapte, duminică 28 martie. Trecerea  înseamnă că obținem mai multă lumină de zi. Schimbarea are loc întotdeauna într-un weekend, în toiul nopții, pentru a se asigura că există întreruperi limitate pentru școli și companii.

Deși se întâmplă în fiecare an, unii oameni sunt încă surprinși pe neașteptate de faptul inevitabil că ceasurile se schimbă primăvara și toamna.

Ceasurile se întorc din nou în ultima duminică a lunii octombrie la ora 2.00, ceea ce înseamnă că anul acesta se vor schimba duminică, 31 octombrie, cu șase zile mai târziu decât în 2020.

De ce schimbăm ceasurile? Inițial, a fost lansat pentru a economisi energie și a scoate oamenii afară. De ce să risipim energia electrică atunci când este folosită lumina zilei perfect bună?

Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de vară

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.

Un studiu australian a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în Suedia a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

Parlamentul European a votat pentru eliminarea orei de vară din 2021

Parlamentul european a votat eliminarea obiceiului de două ori pe an de a schimba ceasurile cu o oră în primăvară și toamnă până în 2021, lăsând doar guvernele naționale să își dea acordul.

Statele membre ar putea alege dacă să rămână în timpul „verii permanente” sau „permanente de iarnă” în conformitate cu proiectul de directivă, care a trecut cu 410 voturi pentru și 192 de voturi. Țările care doreau să fie permanent în timpul verii își vor regla ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din martie 2021. Cei care optează pentru iarna permanentă își vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Este ultimul pas în armonizarea UE a orei de vară lansat pentru prima dată în anii 1980, în încercarea de a împiedica abordările divergente să submineze piața unică europeană. Conform legislației actuale a UE, ceasurile din cele 28 de state membre avansează împreună în ultima duminică din martie și revin în ultima duminică din octombrie. Europarlamentarii conservatori, care au votat împotriva propunerii, au reacționat furios la evoluție, unul acuzând Comisia Europeană, care a împins planul de a renunța la ora de vară, pentru că acționează ca „domnii timpului”.

Sondajul Comisiei Europene cu privire la propunere a generat 4,6 milioane de răspunsuri, 84% dintre respondenți fiind în favoarea acestuia. Criticii spun că ancheta a fost dominată de germani, care au reprezentat 70% dintre respondenți. Un raport al Parlamentului European publicat înainte de vot a sugerat că schimbările de timp erau legate de bolile cardiovasculare din cauza întreruperii ciclurilor biologice.

Lucruri pe care poate nu le știți despre ora de vară

  1. Deși a fost în favoarea maximizării orelor de veghe la lumina zilei, Benjamin Franklin nu a creat ideea de a muta ceasurile înainte.
    Până când era un trimis american în vârstă de 78 de ani, la Paris, în 1784, omul care susținea virtuțile „devreme la culcare și devreme să se ridice” nu practica ceea ce predica. După ce a fost trezit din somn la 6 dimineața de soarele de vară, a scris un eseu satiric în care a calculat că parizienii, pur și simplu trezindu-se în zori, ar putea salva echivalentul modern de 200 de milioane de dolari prin „economia folosind soarele în loc de lumânări. ” Ca urmare a acestui eseu, lui Franklin i se acordă adesea în mod eronat onoarea de a „inventa” ora de vară, dar a propus doar o schimbare a programelor de somn – nu a timpului în sine.
  2. Englezul William Willett a condus prima campanie de implementare a orei de vară.În timp ce se afla într-o plimbare călare dimineața devreme în jurul perimetrului pustiu al Londrei în 1905, Willett a avut o epifanie conform căreia Regatul Unit ar trebui să avanseze ceasurile cu 80 de minute între aprilie și octombrie, astfel încât mai mulți oameni să se bucure de lumina abundentă a soarelui. Englezul a publicat broșura din 1907 „The Waste of Daylight” și și-a petrecut o mare parte din averea personală evanghelizând cu zel misionar pentru adoptarea „orei de vară”. An după an, totuși, parlamentul britanic a împiedicat măsura, iar Willett a murit în 1915 la vârsta de 58 de ani, fără să-și vadă niciodată ideea realizată.
  3. Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară.A fost nevoie de Primul Război Mondial pentru ca visul lui Willett să se împlinească, dar la 30 aprilie 1916, Germania a îmbrățișat timpul de vară pentru a economisi energie electrică. Săptămâni mai târziu, Regatul Unit a urmat exemplul și a introdus „ora de vară”.
  4. Ora de vară în Statele Unite nu a fost menită să beneficieze fermierii, așa cum cred mulți oameni.Contrar credinței populare, fermierii americani nu au făcut lobby pentru ca ora de vară să aibă mai mult timp să lucreze pe câmp; de fapt, industria agricolă s-a opus profund schimbării orei când a fost implementată pentru prima dată la 31 martie 1918, ca măsură de război. Soarele, nu ceasul, dicta programele fermierilor, așa că ora de vară a fost foarte perturbatoare. Fermierii au trebuit să aștepte o oră suplimentară pentru ca roua să se evapore pentru a recolta fânul, mâinile angajate au lucrat mai puțin, deoarece au plecat în același timp la cină, iar vacile nu erau pregătite să fie mulse cu o oră mai devreme pentru a respecta programele de expediere. Interesele agrare au condus lupta pentru abrogarea din 1919 a orei de vară la nivel național, care a trecut după ce Congresul a votat să anuleze veto-ul președintelui Woodrow Wilson. Mai degrabă decât interesele rurale, au fost entități urbane, cum ar fi punctele de vânzare cu amănuntul și afacerile recreative, care au promovat ora de vară de-a lungul deceniilor.
  5. Timp de decenii, ora de vară în Statele Unite a fost un amestec confuz de practici locale.După abrogarea națională din 1919, unele state și orașe, inclusiv New York și Chicago, au continuat să își schimbe ceasurile. Ora națională de vară s-a întors în timpul celui de-al doilea război mondial, dar după abrogarea sa la trei săptămâni de la sfârșitul războiului, confuzia a fost reluată. Statele și localitățile ar putea începe și termina ora de vară ori de câte ori doresc, un sistem pe care revista Time  l-a descris în 1963 drept „un haos de ceasuri”. În 1965 au existat 23 de perechi diferite de date de începere și sfârșit doar în Iowa, iar St. Paul, Minnesota, a început chiar și ora de vară cu două săptămâni înainte de orașul său geamăn, Minneapolis. Pasagerii care călătoreau cu autobuzul de 35 de mile de la Steubenville, Ohio, la Moundsville, Virginia de Vest, au trecut prin șapte schimbări de timp. Ordinul a venit în cele din urmă în 1966 odată cu adoptarea Legii timpului uniform, care standardiza ora de vară din ultima duminică din aprilie până în ultima duminică din octombrie, deși statele aveau opțiunea de a rămâne la ora standard pe tot parcursul anului.
  6. Hawaii și Arizona – cu excepția națiunii Navajo ale statului – nu respectă ora de vară, iar teritoriile SUA din Samoa Americană, Guam, Puerto Rico, Insulele Virgine și Insulele Marianelor de Nord rămân, de asemenea, la ora standard pe tot parcursul anului. Unele comunități amish aleg, de asemenea, să nu participe la ora de vară. (În întreaga lume, doar aproximativ un sfert din populația lumii, în aproximativ 70 de țări, observă ora de vară. Deoarece orele lor de vară nu variază prea mult de la anotimp la altul, țările mai apropiate de ecuator au nevoie să se abată de la standard timp.)
  7. Dovezile nu indică în mod concludent conservarea energiei ca urmare a economiei de vară. Datând de la Willett, susținătorii orei de vară au susținut conservarea energiei ca un beneficiu economic. Un studiu al Departamentului Transporturilor din SUA din anii 1970 a concluzionat că economiile totale de energie electrică asociate cu ora de vară s-au ridicat la aproximativ 1% în lunile de primăvară și toamnă. Cu toate că aerul condiționat a devenit mai răspândit, totuși, studii mai recente au constatat că economiile de iluminat sunt mai mult decât compensate de cheltuieli mai mari de răcire. Economiștii de la Universitatea din California din Santa Barbara au calculat că trecerea Indiana la ora de vară la nivel național în 2006 a dus la o creștere de 1% a consumului de energie electrică rezidențială prin cerere suplimentară de aer condiționat în serile de vară și încălzire la începutul primăverii și dimineața târziu. Unii susțin, de asemenea, că activitatea recreativă sporită în timpul orei de vară are ca rezultat un consum mai mare de benzină.

 

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL